x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    03 Iul 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute
Sursa foto: LUCIAN TUDOSE/

Săptămăna a inceput cu alţi nervi pentru şoferii bucureşteni, care au de infruntat două noi zone cu restricţii in trafic.

ŞANTIERE. Săptămăna a inceput cu alţi nervi pentru şoferii bucureşteni, care au de infruntat două noi zone cu restricţii in trafic. In imagine, pasajul Unirii, unde cele două benzi sunt blocate incepănd de duminică pe sensul Piaţa Unirii - Piaţa Universităţii, din cauza unor lucrări la canalizare. Şi pe Ştefan cel Mare s-au impus restricţii, incepănd de ieri, pentru modernizarea liniilor de tramvai.


11:16 - ANIVERSARE
SĂRBĂTOARE. Peste două mii de persoane au aniversat la Mănăstirea Putna, 550 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare.
ACCIDENT. O persoană a murit şi alte cinci au fost rănite intr-un accident rutier petrecut pe DN 17, in Bistriţa.


11:21 - SALVARE
IAŞI. O fată de 8 ani şi un băiat in vărstă de 7 ani au fost găsiţi legaţi cu lanţuri de picioare in familia lor, in comuna Miroslava, la circa 10 kilometri de Iaşi. Copiii au fost preluaţi de asistenţii sociali şi duşi la un centru de primire a minorilor.
VASLUI. Sute de localnici din patru sate au reclamat că sunt terorizaţi de mistreţii care vin in fiecare noapte in curţile lor, in căutare de apă, după ce părăiaşele din păduri au secat. Deşi au apelat la vănătorii profesionişti, oamenii nu au fost ajutaţi pentru că sezonul la mistreţi este inchis.


BAC 2007 - Proba la limba maternă
Elevii din liceele cu predare in limbile minorităţilor naţionale au susţinut ieri a doua probă scrisă a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2007. Testarea la limba maternă s-a făcut in limbile croată, maghiară, germană, sărbă, slovacă, turcă, ucraineană şi italiană. Pentru toate cele opt limbi studiate, varianta de subiect are acelaşi număr, respectiv 54. Din cei aproape 9.000 de elevi testaţi ieri, cea mai mare parte au dat examenul la maghiară.

IAŞI - Copii inlănţuiţi  de părinţii lor

Doi copii din localitatea ieşeană Miroslava, puşi in lanţuri de părinţii lor şi ţinuţi fără măncare intr-o incăpere intunecoasă, au fost eliberaţi de inspectorii de la Protecţia Copilului. Mama şi tatăl, care ii incuiau inainte să plece la serviciu, au fost decăzuţi din drepturi şi sunt acum anchetaţi. "Fetiţa şi băieţelul de 8 şi, respectiv, 7 ani, au fost internaţi intr-un centru de primire minori", a declarat Eliza Chirica, purtătorul de cuvint al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Iaşi. (Mediafax)

PROCEDURĂ - Castelul Bran, scos la licitaţie

Castelul Bran a fost scos la licitaţie oficial, ieri, de către Dominic de Habsburg, informează Rompres. Anunţul vine la căteva zile după ce Michael Gardner, preşedintele companiei de investiţii Baytree, societatea mandatată de proprietar să realizeze un plan de dezvoltare al Castelului, declara intenţia de a scoate edificiul la vănzare. Conform unui contract semnat in momentul retrocedării, Guvernul Romăniei are dreptul să cumpere castelul Bran in schimbul unei sume egale cu cea oferită de participanţii la licitaţie, dar incă nu s-a menţionat oficial nici un preţ.

GALAŢI - Dunărea, poluată cu hidrocarburi

Două pete de petrol de  10-15 metri pătraţi fiecare au  fost depistate ieri pe Dunăre la Galaţi, cazul fiind anchetat de Garda de Mediu. Poluarea a fost semnalată de Căpitănia Portului in zona Port Bazinul Nou Galaţi, intre danele 49 şi 51. Primele informaţii arată că nu a fost deversată o cantitate mare de hidrocarburi. "S-a intervenit şi  s-a limitat zona afectată. Au fost instalate bariere pentru hidrocarburi şi s-au folosit substanţe absorbante", a declarat Gabriel Panitescu, comisar-şef la Garda de Mediu Galaţi. (D.M.)

WARM-UP - The Charlatans, inainte de Stones

Concertul Rolling Stones de pe Stadionul "Lia Manoliu" va fi deschis de o binecunoscută trupă rock britanică, The Charlatans, care va susţine incepănd cu ora 19:00 un recital de 45 de minute. Tim Burgess (vocal), Mark Collins (chitară), Martin Blunt (bass), Jon Brookes (tobe), Tony Rogers (keyboards) vor cănta vechi hituri precum "The Only One I Know", "Can’t Get Out of Bed" sau "One to Another", dar şi extrase de pe "Simpatico" (2006). (Alex Revenco)

SOCIAL - Incă 50 de lei la pensie
Peste 1.600.000 de pensionari primesc pensii majorate de la 1 iulie 2007, dar pentru cea mai mare parte dintre ei (circa 1.300.000 de oameni), mărirea va fi sub 50 de lei. Majorarea este efectul aplicării ordonanţei de urgenţă de modificare a legii pensiilor, prin inlocuirea salariului minim cu salariul mediu in calculul punctajului mediu anual. (Cătălin Pruteanu)


NOROC - A supravieţuit căderii de la etajul 10
O tănără de 26 de ani care s-a aruncat ieri-dimineaţa de la etajul zece al unui bloc din şoseaua Pantelimon a supravieţuit căderii. Maria Terţiu chiar a ajuns conştientă la Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Bucureşti. Potrivit medicilor, ea are toate şansele să scape, datorită unui acoperiş care i-a atenuat căderea. Se pare că femeia a incercat să-şi pună capăt zilelor din motive sentimentale. (Mara Răducanu)


ANTIDROG - "Whisky", 11.000 de euro kilogramul
Poliţiştii antidrog au prins in flagrant trei traficanţi care făceau parte dintr-o reţea internaţională de distribuţie a drogurilor, ce acţiona pe "pieţele" din Romănia. Ionuţ G. Laurenţiu, zis "Ilie Nebunu", a ascuns in apropierea locuinţei concubinei sale trei pachete in care se afla aproximativ un kilogram de heroină. Traficanţii vindeau kilogramul de heroină cu suma de 11.000 de euro. In convorbirile telefonice heroina purta numele de cod "whisky". Anchetatorii au solicitat instanţei de judecată mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. (Petru Zoltan)


TIMIŞ - Cu soţul sub fustă la frontieră
Poliţiştii de frontieră din Vama Cenad, judeţul Timiş, au descoperit duminică seara un băiat de 14 ani ascuns sub fusta unei tinere. Fata, in vărstă de 18 ani, ajunsese in vamă cu un microbuz in care se mai aflau alte cinci persoane. Ea spune că adolescentul este soţul ei şi că s-au căsătorit in Italia, după legile nescrise ale etniei rome. Fata este cercetată penal pentru complicitate la tentativă de trecere ilegală a frontierei, băiatul fiind incredinţat Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Timişoara. (Mara Răducanu)


CAZUL IAKAB - Vacanţa incetineşte ancheta de la Braşov
Ancheta in cazul morţii micuţei Roxana Iakab, dispărută din Hoghiz, Braşov, in noiembrie anul trecut, bate pasul pe loc. Rezultatele testelor făcute la INML sunt gata, insă redactarea lor va mai dura cel puţin o lună. "Din datele pe care le avem nu putem certifica o moarte prin violenţă dar nici nu o putem exclude", a declarat dr. Gheorghe Alexandrescu, şeful laboratorului de prosectură de la INML. Pe de altă parte, cercetările criminaliştilor sunt mult incetinite din cauza... vacanţei. Procurorul de caz, deşi e in concediu, spune că nu mai sunt noutăţi in anchetă. (A. Sminchişe)


PROIECT - Asistenţă pentru sinucigaşi
Conducerea Spitalului Clinic de Urgenţe din Iaşi intenţionează să infiinţeze un centru de suicidologie, din cauza numărului mare de persoane care vor să-şi incheie conturile cu viaţa. "Astfel de centre există in străinătate şi au echipă medicală completă - de la medici de urgenţă pănă la psihiatru, linie telefonică de asistenţă psihologică şi sfaturi pentru familie", a precizat purtătorul de cuvănt al spitalului, Tudor Ciuhodaru. (Rompres)


SEMNAL - Litoral fără puncte de prim ajutor
Turiştii care aleg litoralul romănesc drept destinaţie de vacanţă nu au pănă in acest moment nici un punct de prim ajutor la care să poată apela in caz de nevoie pe plajă. Şi asta pentru că Autoritatea Judeţeană de Sănătate Publică Constanţa nu s-a inţeles cu autorităţile locale. Primăriile ar trebui să pună la dispoziţie spaţiile necesare, iar instituţia de sănătate publică să ofere personalul specializat, oameni care aşteaptă de la venirea verii să inceapă lucrul pe plaje. Pe viitor, cu sprijinul Prefecturii Constanţa, se vor amplasa nouă locuinţe modulare procurate de la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă in Năvodari, Eforie, 2 Mai şi Vama Veche. (Emilia Sava)

×
Subiecte în articol: observator