x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    04 Iul 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Muzeul Naţional de Istorie a Romăniei a vernisat ieri expoziţia "Comunismul in Romănia 1945-1989", care işi propune să prezinte obiecte reprezentative pentru sovietizarea Romăniei.
ISTORIA COMUNISMULUI. Muzeul Naţional de Istorie a Romăniei a vernisat ieri expoziţia "Comunismul in Romănia 1945-1989", care işi propune să prezinte obiecte reprezentative pentru sovietizarea Romăniei, partidul-stat şi aspecte definitorii ale regimului comunist. Expoziţia va fi deschisă pănă la sfărşitul lunii septembrie, după care va fi itinerată, pentru inceput, la Muzeul Olteniei din Craiova. (Mediafax)


17:12 - PROTEST
OLTENIŢA. Peste o sută de sindicalişti ai Şantierului Naval au protestat in faţa primăriei pentru că nu şi-au primit salariile din luna martie.
BRAŞOV. Un profesor al Universităţii Transilvania a fost trimis in judecată pentru că a luat mită de la mai mulţi studenţi.


17:17 - DECORAŢII
GRUPUL ILAŞCU. Cei trei membri ai grupului Ilaşcu, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa, au fost decoraţi de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni cu ordinul Steaua Romăniei. Ei au primit cea mai inaltă distincţie a statului romăn pentru "patriotism, curaj şi tărie morală".
BAC 2007. Inspectorul general adjunct al ISJ Galaţi, Mitică Dudău, a anunţat că peste 7 kilograme de fiţuici au fost predate de candidaţii de la un centru de examinare din municipiul Tecuci in timpul probei scrise de limba romănă, de teamă să nu fie prinşi copiind şi scoşi din examen.


Bucureţti - Trei ore fără curent electric

Electrica Muntenia Sud a anunţat oprirea furnizării energiei electrice in localitatea Otopeni Ferme şi pe DN1, intre Ferma C şi Ferma G, astăzi, intre orele 10:00 şi 13:00. Măine, bucureştenii vor rămăne fără curent intre 12:00 şi 13:00 pe Străzile Gh. Manea, Ion Voinescu, Matache Dobrescu, parţial pe Calea Dudeşti şi Strada Bărsei, din cauza unor lucrări de modernizare. Intre orele 09:00 şi 15:00 vor fi afectate localităţile Cernica, Dragomireşti Vale, Cornetu, Ciorogărla şi Domneşti din judeţul Ilfov. (D.I.)

Ziua americii - Azi, circulaţie restricţionată

Astăzi, intre orele 17:00 şi 21:00, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a SUA, circulaţia autovehiculelor va fi inchisă pe Şos. Kiseleff, intre Piaţa Arcul de Triumf şi Str. Arhitect Ion Mincu. Poliţia Rutieră recomandă următoarele rute ocolitoare: Piaţa Arcul de Triumf - Bdul Mareşal Constantin Prezan - Piaţa Charles de Gaulle - Bdul Aviatorilor; Piaţa Arcul de Triumf - Str. Alexandru Constantinescu - Bdul Mărăşti - Str. Clucerului - Bdul Ion Mihalache.

Retrocedări - Familia Sturdza pierde in faţa SIE

Serviciul de Informaţii Externe a căştigat ieri apelul intr-un proces de revendicare a unui sediu in care işi desfăşoară activitatea. Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea prin care familia Sturdza incerca să recupereze clădirea confiscată in timpul regimului comunist. Hotărărea poate fi atacată cu recurs. (M. Pasă Petru)

Planuri - Tudor Chiuariu, la Primăria Iaşului

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, ar putea candida la Primăria Municipiului Iaşi, la finalul mandatului, după cum a declarat luni la CityFM, in emisiunea "Fac politica", moderată de jurnalistul Arthur Suciu. El a spus că ar face acest lucru din datorie civică faţă de decizia PD de a-l alege candidat la aceeaşi funcţie pe un militar pensionar, "un ilustru necunoscut". Chiuariu a făcut un apel la toţi tinerii din Romănia "să-şi mute domiciliul in Iaşi şi să candideze impotriva militarului comunist propus de PD".

Vectra recunoaşte - Afaceristul Butuza confirmă dovezile

Dezvăluirile Jurnalului Naţional in legătură cu monopolul firmei Vectra la lucrările de asfaltare din Braşov au fost confirmate parţial de insuşi Marcel Butuza. Afaceristul a recunoscut valabilitatea inscrisurilor prezentate de cotidianul nostru, precum şi rezoluţia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care blochează investiţia. "Este adevărat că am avut un preţ mai mare la acea licitaţie, insă firma căştigătoare nu avea capabilitatea minimă de a participa la concurs, neavănd la activ o lucrare similară de 6 milioane de euro", a spus Butuza. (L.M.)

Acuzaţii GIP - Alţi democraţi in dosarul contrabandei

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a dat ieri publicităţii noi transcrieri ale convorbirilor telefonice inregistrate de SRI. Acestea se referă la Gheorghe Ciobanu, subprefect de Timiş din partea PD, şi la Gabriel Moldovan, directorul Regionale Vamale Timişoara, ambii implicaţi in dosarul contrabandei cu ţigări de la Dunăre. "Documentele demonstrează incă o dată că Parchetul General protejează partidul lui Traian Băsescu", se arată in comunicatul GIP. (D.P.)

Anunţ Tăriceanu - Medicamente prin Bursa de Mărfuri

Primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat aseară că medicamentele folosite in spitale vor fi cumpărate prin licitaţie la Bursa Romănă de Mărfuri, in scopul asigurării transparenţei şi a unui preţ căt mai mic. Conform Mediafax, procedura va fi introdusă şi pentru medicamentele compensate. (V. Fotache)

Avertisment MAP - Cine refuză pleacă din Armată!

Ministrul Apărării (MAp), Teodor Meleşcanu, a anunţat ieri la Buzău că militarii care refuză să plece in misiuni in teatrele de operaţiuni din afara ţării vor fi daţi afară din armată, conform unei decizii adoptate după venirea sa in fruntea acestui minister, care interzice plecările pe bază de "voluntariat". Acum, plecările au loc la nivelul unui intreg batalion.

Palatul copiilor - Alarmă falsă cu bombă

Emisiunea "Intreabă-mă de sănătate", a postului TV GoodLife Channel, moderată de gazetarul Florin Condurăţeanu, a fost aseară intreruptă ca urmare a unei ameninţări cu bombă in clădirea Palatului Copiilor din Bucureşti. Clădirea a fost evacuată şi "scotocită" de poliţişti şi pirotehnişti, constatăndu-se că a fost o alarmă falsă. Apelul a fost făcut la aSTS Iaşi la ora 19:53 de o persoană cu voce de copil, potrivit Poliţiei Capitalei. (V. F.)


×
Subiecte în articol: observator