x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Lucian Florea    |    Magda Colgiu    |    15 Aug 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Zeci de actori au organizat un protest in faţa Prefecturii Constanţa, pentru a cere autorităţilor deblocarea activităţii instituţiilor de cultură.

PROTESTUL ACTORILOR. Zeci de actori au organizat un protest in faţa Prefecturii Constanţa, pentru a cere autorităţilor deblocarea activităţii instituţiilor de cultură. Protestatarii au purtat tricouri pe care scria "Agajat al Teatrului de Stat suspendat". Teatrul a fost inchis după ce Prefectura a atacat in instanţă hotărărea CJ de infiinţare a acestuia.

11:56 - INAUGURARE
TULCEA.
Mausoleul Eroilor a fost inaugurat cu ocazia implinirii a 90 de ani de la luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.
DOLJ. Peste 80% din unităţile şcolare n-au avize sanitare de funcţionare, Instituţiile riscănd să nu-şi deschidă porţile la 15 septembrie.

12:01 - INCONŞTIENŢĂ
COOPERARE
. Un bărbat acuzat că a escrocat peste 50 de persoane, provocănd o pagubă de aproximativ 1,2 milioane de dolari, a fost extrădat de autorităţile romăne in SUA şi va fi pus sub acuzare pentru fraudă in Southland, California, au anunţat autorităţile federale americane.
IAŞI. Un angajat al unei firme de construcţii, aflat sub influenţa alcoolului, a avariat cu un buldoexcavator o conductă de inaltă presiune. Din această cauză peste 200 de apartamente din cartierul ieşean Dacia au rămas fără apă potabilă. RAJAC Iaşi va cere daune firmei de construcţii.


Aiud - La furat in grădina penitenciarului

Un bărbat, o femeie şi un adolescent din judeţul Alba sunt cercetaţi de poliţişti după ce au furat produse agricole chiar din grădina Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Aiud, transmite Mediafax. Cei trei au pătruns in grădina penitenciarului de unde au furat 45 de kilograme de fasole, insă au abandonat produsele pe drum, de teamă că vor fi văzuţi de o patrulă de Poliţie. Acesta este al doilea furt din grădinile Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Aiud, in decurs de numai o lună. (L.D.)

CNA - OTV, sancţionat cu intreruperea emisiei

CNA a decis ieri sancţionarea OTV cu intreruperea emisiei pentru 10 minute, pentru abateri constatate in "Dan Diaconescu direct". Patriarhia a sesizat CNA in legătură cu emisiunea din 1 iulie, susţinănd că invitaţii au făcut afirmaţii nejustificate, care aduceau acuze Bisericii Ortodoxe Romăne, fără ca moderatorul să fi intervenit. Tot in şedinţa de ieri, membrii CNA au amendat cu 5.000 de lei postul condus de Dan Diaconescu, după ce in emisiunea "Emigrarea pas cu pas", difuzată pe OTV la 20 iulie, a fost prezentat un reprezentant al unei firme de plasare a forţei de muncă in străinătate. (Adrian Văduva)

Conflict - Poliţist rănit intr-o intervenţie

Un poliţist de la Secţia 19 din Capitală a fost grav rănit ieri-noapte in timpul intervenţiei pentru aplanarea unui conflict intre mai mulţi  locuitori din Sectorul 5, in Cartierul Rahova. In timpul intervenţiei, unul dintre poliţiştii ajunşi la faţa locului a fost rănit in zona toracelui de un pistol cu gaze folosit de către unul din scandalagii. Mai multe persoane care au participat la scandal au fost audiate la Secţia 19. (Mara Răducanu)Â

Paşcani - Dosar penal pentru "mama moartă"

Un tănăr din municipiul Paşcani, Florin Radu Hreţu, s-a ales cu un dosar penal, deoarece şi-a declarat mama moartă pentru a-şi motiva absenţele de la serviciu (Electrotermometria Paşcani). Induioşaţi, patronii i-au oferit 600 de lei. După scurt timp, la poarta societăţii a venit... "mama moartă". Tănărul a inapoiat banii, insă a fost concediat. Mai mult, conducerea firmei a depus plăngere penală pentru inşelăciune. (Magda Colgiu)

Bucureşti - 30 kg de aur, găsite intr-un imobil

Aproximativ 30 de kilograme de bijuterii nemarcate din aur, in valoare de circa 500.000 de euro, au fost descoperite ieri intr-un imobil din Sectorul 3, la o percheziţie efectuată de lucrători ai Serviciului de Investigare a Fraudelor şi luptători ai SPIR. Pe lăngă bijuterii a fost găsită suma de 45.000 de euro. Din primele cercetări s-a stabilit că aurul a fost introdus in Romănia, in mod fraudulos, de o firmă patronată de un cetăţean turc. Prejudiciul adus bugetului de stat ar fi fost de 100.000 de euro.

INCIDENTE - Două aterizări forţate intr-o zi

O aeronavă Airbus A330 a Emirates Airlines, cu 194 de pasageri la bord, care efectua o cursă de la Dubai către Frankfurt, a aterizat marţi seară de urgenţă pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, din cauza activării unor senzori de fum din cală. Pasagerii au fost debarcaţi, iar o echipă tehnică de la Otopeni a inceput verificarea aeronavei. De precizat că in aceeaşi zi, dimineaţă, o aeronavă aparţinănd TAROM (cursa RO 315 Sibiu - München), cu 36 de pasageri la bord, a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara, după ce comandantul a constatat o defecţiune la unul dintre motoare.

Poliţia rutieră s-a modernizat

Poliţia Rutieră a fost dotată ieri cu 25 de autospeciale pentru cercetarea la faţa locului in cazul accidentelor şi dispozitive pentru testarea antidrog, in cadrul unui proiect de 1,2 milioane de euro, trei sferturi din valoare fiind plătită din fondurile PHARE, iar restul, de Guvern. Maşinile englezeşti Ldv Maxus au fost repartizate in 23 de judeţe, printre care Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Ilfov, precum şi in Bucureşti, iar alte două vor interveni pe Autostrada Piteşti - Bucureşti şi pe Autostrada Soarelui.

Năvodari - Bărbatul dispărut pe mare, de negăsit

Căutările bărbatului din Braşov dispărut luni pe mare, in zona Năvodari, au fost reluate ieri-dimineaţă, insă reprezentanţii Agenţiei Romăne de Salvare a Vieţii Umane pe Mare nu au dat de urma braşoveanului nici după cinci ore de la reinceperea operaţiunilor de salvare. O navă a Grupului de Servicii Petroliere a găsit in largul mării o barcă pneumatică goală, dar nu se ştie deocamdată dacă aceasta aparţine turistului dispărut. Apelul prin care bărbatul cerea ajutor a fost inregistrat la 112 luni, la ora 16:00. (Emilia Sava)

PIATRA-NEAMŢ - Un MIG şi-a pierdut "rezervorul"

Rezervorul suplimentar al unui avion MIG-21 LanceR, aparţinănd Bazei 95 Aeriene Bacău, s-a desprins necomandat marţi, in timpul unei misiuni de cercetare meteorologică, informează Ministerul Apărării. Rezervorul suplimentar, care a căzut pe o pajişte in apropierea satului Chilii, din judeţul Neamţ, nu avea combustibil şi a fost recuperat in scurt timp de un elicopter aparţinănd bazei. Viorel Smerea, primarul comunei Valea Ursului, a declarat pentru Rompres că obiectul era de fapt o rachetă, pe care ar fi şi pozat-o. Autorităţile au declanşat o anchetă.

Tulcea - Inchisoare pentru bigamie

Un bărbat a fost condamnat de Tribunalul Tulcea la un an şi trei luni de inchisoare, din cauză că a spus "Da" in faţa ofiţerului de stare civilă fără să divorţeze de prima soţie, transmite Rompres. El a fost reclamat de iubitul primei soţii, care a adus in faţa instanţei dovezi impotriva cetăţeanului bigam. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Tulcea poate fi atacată de acuzat, acesta fiind obligat de instanţă să plătească şi cheltuielile de judecată, in valoare de 400 de lei.

Constanţa - Comemorare la Crucea marinarilor

Marinarii care şi-au pierdut viaţa pe mare au fost comemoraţi ieri, in cadrul unui ceremonial religios şi militar, organizat in cadrul manifestărilor de Ziua Marinei, la monumentul "Crucea Marinarilor" din Constanţa. Turiştii aflaţi pe litoral au putut asista la programul susţinut de fanfara şi garda de onoare la monumentul "Crucea Marinarilor", unde a avut loc un ceremonial religios şi s-au depus coroane de flori. (Emilia Sava)

Transfer - Copiii căpşunarilor, duşi in Europa

Peste 260 de suceveni care muncesc in străinătate au depus cereri la inspectoratul şcolar pentru a obţine transferul copiilor lor, in anul şcolar 2007-2008, in şcoli din Europa. Cele mai multe dintre cererile de transfer sunt făcute de sucevenii care lucrează in Italia, Spania şi chiar Portugalia, in majoritatea cazurilor fiind vorba de elevi de gimnaziu. Pe de altă parte, doi elevi portughezi vor invăţa la Suceava, unul la Colegiul Naţional "Ştefan Cel Mare", celălalt la grădiniţa "Aşchiuţă". Părinţii acestora lucrează la fabrica de covoare din Siret. (N. Amurăriţei)

Delegare - Şef nou la Penitenciare

Judecătorul Marius Iosif va fi noul director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), după ce fostului director al instituţiei, Alexandru Şerban, i-a incetat delegarea pe acest post, de la 1 august. Iosif va prelua această funcţie de la 1 septembrie, dată pănă la care atribuţiile directorului general al ANP vor fi indeplinite de directorul general adjunct, George Şpaiuc. Marius Iosif este judecător la Tribunalul Braşov şi din aprilie 2007 conduce Direcţia de analiză şi avizare acte normative din MJ.

×
Subiecte în articol: observator