x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, pe primul loc în UE la decesele provocate de cancerul de col uterin. Doar 13% dintre adolescente se vaccinează anti HPV

România, pe primul loc în UE la decesele provocate de cancerul de col uterin. Doar 13% dintre adolescente se vaccinează anti HPV

31 Oct 2021   •   13:30
România, pe primul loc în UE la decesele provocate de cancerul de col uterin. Doar 13% dintre adolescente se vaccinează anti HPV

Din cele 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, cumpărate în acest an de către Ministerul Sănătății, până la sfârșitul lunii septembrie 2021 au fost folosite doar 12.698 de doze de vaccin.

Restul de 27.302 de doze de vaccin se află în cabinetele medicilor de familie (12.860 doze) și în stocurile direcțiilor de sănătate publică (14.442 de doze).

Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie.

Solicitările sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Dacă într-un județ există mai multe solicitări față de stocul existent, se pot realiza redistribuiri până la următoarea achiziție.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a cerut direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să fundamenteze necesarul de doze pentru următoarea perioadă, astfel încât să poată fi încheiat și următorul contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de doze.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 și 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Până în acest an, vaccinarea anti-HPV se făcea gratuit doar pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice.

România se află încă pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitate prin cancer de col uterin. cu un risc de 6,3 ori mai mare.

Mediafax

×
Subiecte în articol: romania cancer col uterin