x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România privește cum intră alții pe DRUMUL MĂTĂSII! Polonia și Ungaria ne-au luat fața în relația cu CHINA

România privește cum intră alții pe DRUMUL MĂTĂSII! Polonia și Ungaria ne-au luat fața în relația cu CHINA

de Dan Constantin    |    13 Mai 2017   •   20:57
România privește cum intră alții pe DRUMUL MĂTĂSII! Polonia și Ungaria ne-au luat fața în relația cu CHINA

Premierul Poloniei se află în vizită în China. Primul ministru al Ungariei este și el la Beijing unde va participa la forumul One BELT, One ROAD ( OBOR) , reuniune internațională care dă suport politic inițiativei strategice a Chinei-NOUL  DRUM al MĂTĂSII.

 Sunt anunțati ca participă  la OBOR FORUM, in perioada 14-15 mai ,28 de șefi de stat și de guvern. La invitația presedintelui CHINEI, Xi JINPING se află deja la Beijing mulți dintre participanți. Agenția Xinhua prezintă reportaje de la sosirea delegatiilor la Forum. Presedinții Rusiei, Turciei, Elveției, Chile, premierii din Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Polonia arată interesul comunitătii internaționale pentru inițiativa Chinei- noul Drum al Matăsii, lansată în 2013. Proiectele economice care vizează dezvoltarea regiunilor mai sarace din vestul Chinei, accesul la rutele de transport și dezvoltarea exporturilor Chinei sunt sprijinite prin finanțări ale Băncii Asiatice de Investiții, cu un capital de 100 miliarde dolari, din care pentru OBOR, SUNT REZERVAȚI 40 MILIARDE DOLARI.

La București nu sunt informații despre o prezentă oficială semnificativă a României la reuniunea de la Beijing. România adoptă în relația cu China o atitudine de espectativă. După gazduirea reuniunii 16+1 la București și o lansare de proiecte sub mandatul guvernării Ponta nu sunt progrese semnificative pe acestă direcție. Un birou de coordonare al grupului 16+1 pentru proiecte din energie, care trebuia deschis în 2016 la București, a rămas în intenție.

Ungaria și Polonia sunt foarte active în realizarea unor proiecte comune cu China, cele două țări luând locul privilegiat al României care a avut relatii politice exceptionale cu China, contribuind la deschiderea punților  de dialog între Beijing și Washington în anii 70.

×
Subiecte în articol: Drumul Mătăsii