x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, târâtă în scandalul “arme pentru rebelii din Siria”

România, târâtă în scandalul “arme pentru rebelii din Siria”

02 Noi 2013   •   13:23
România, târâtă în scandalul “arme pentru rebelii din Siria”

Ministerul Afacerilor Externe susţine că nu a autorizat transferuri de armament către Siria sau persoane fizice şi organizaţii reprezentând societatea civilă. Precizarea vine în contextul în care presa suedeză a relatat că un fost imam al uneia dintre cele mai mari moschei din Suedia a introdus ilegal în ultimele 18 luni în Siria cantităţi importante de arme care ar fi fost cumpărate şi colectat în principal din Libia, însă şi din ţări europene precum Bosnia şi România.

Agenţia Naţională de Control al Exporturilor (ANCEX), aflată în subordinea MAE, "îşi exprimă întreaga disponibilitate de cooperare cu partenerii suedezi pentru verificarea veridicităţii acestor informaţii", se arată într-un comunicat al MAE.

Autoritatea naţională de control al exporturilor aprobă transferuri de produse militare "numai pe baza unor garanţii de utilizare finală, confirmate de autorităţile competente din ţările de destinaţie", susţine sursa citată.

Haytham Rahmeh– arme pentru rebelii sirieni

Potrivit postului public de radio suedez, Haytham Rahmeh este una dintre cele mai importante persoane implicate în aprovizionarea cu armament a rebelilor sirieni. Timp de mai mulţi ani, suedezul a fost imam într-una dintre principalele moschei suedeze, însă în ultimele 18 luni a ajutat opoziţia siriană şi a făcut trafic de arme, afirmă surse atât surdeze cât şi străine citate de post.


"Era foarte deschis în privinţa afacerilor privind aducerea de arme în Siria, în special în zona (oraşului) Homs", a declarat pentru postul de radio Raphaël Lefèvre, de la Universitatea Cambridge, care l-a intervievat în mai multe rânduri pe acest suedez în legătură cu traficul de armament. De asemenea, Lefèvre a scris despre fostul imam şi filierele organizaţiei sale prin care face trafic de armament într-un raport Carnegie, precizează postul, citat de Mediafax. Cercetătorul precizează că suedezul i-a spus că a trimis arme în Siria prin organizaţia sa, ca oamenii să se poată apăra împotriva atacurilor regimului sirian.

De asemenea, organizaţia a postat pe canalul său de pe YouTube sute de clipuri în care apar luptători rebeli. Fostul imam conduce "afacerea", el asigurându-se că sunt cumpărate şi colectate arme în principal din Libia, dar şi din ţări europene ca Bosnia şi România, potrivit postului. Armele sunt transportate ulterior cu vaporul sau avionul în Turcia, de unde sunt introduse cu camionul în Siria, unde le sunt predate rebelilor.

“Şopârle” de la Vocea Rusiei


Un material publicat pe site-ul Vocea Rusiei aminteşte de un atentat produs în Bucureşti în 1985, co-autor fiind un sirian în vârstă de 25 de ani pe nume...Haytham Rahmeh, “student” la Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti.

×