x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, una din primele țări care ratifică protocolul de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

România, una din primele țări care ratifică protocolul de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

13 Iul 2022   •   16:35
România, una din primele țări care ratifică protocolul de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

 România devine una din primele țări care ratifică protocolul de aderare a Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică, proiectul de lege care vizează acest demers fiind pe masa Guvernului, în ședința de miercuri.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul are un proiect de lege în ședința de miercuri privind ratificarea protocolului de aderare a Finlandei și Suediei la NATO.

„Doresc să subliniez că astăzi (miercuri - n.r.) avem un proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Este un demers pe care îl facem fiind conștienți de valoarea strategică privind aderarea celor două țări la NATO și este un demers pe care, de asemenea, îl consider ca fiind unul cât se poate de relevant ținând cont că ne înscriem în rândul primelor țări care au demarat acest proces de ratificare a protocolului”, a spus Ciucă.

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO. Trebuiau să primească o invitaţie pentru a participat la Summitul de la Madrid, dar votul Turciei a blocat procesul. Pe 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele finlandez, premierul suedez şi secretarul NATO Jens Stoltenberg au purtat negocieri la Madrid, iar şeful Turciei şi-a schimbat decizia, şefii de stat semnând şi un memorandum pentru ca Suedia şi Finlanda să poată contnua cu cererile de aderare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca