x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România vinde vaccinuri anti COVID-19. PRECIZĂRILE ministrului german al Sănătății

România vinde vaccinuri anti COVID-19. PRECIZĂRILE ministrului german al Sănătății

13 Ian 2022   •   11:38
România vinde vaccinuri anti COVID-19. PRECIZĂRILE ministrului german al Sănătății
Sursa foto: Foto Victor Stroe

După ce a semnat contractul de achiziție a 5 milioane de doze de vaccin anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech, ministrul german al Sănătății spune că acesta va fi utilizat pentru imunizarea elevilor.

El precizează că vaccinul cumpărat din România va fi administrat pentru rapelul adolescenților între 12-17 ani, pentru a evita astfel abandonul școlar, scrie g4media.ro.

„Ieri am cumpărat 5 milioane de doze de vaccin BioNTech din România, cu aprobarea UE. Acolo nu era nevoie de vaccin. Și pentru vaccinarea de rapel a copiilor de 12-17 ani, este o îmbunătățire semnificativă. Această vaccinare protejează adesea împotriva abandonului școlar și este importantă”, a scris Karl Lauterbach, pe Twitter.

România a primit vaccinurile prin schema de achiziţie comună a UE, însă rămâneau neutilizate.

Acestea vor începe să fie administrate în Germania din 24 ianuarie.

Autoritățile germane estimează că 32 milioane de doze de vaccin, dintre  care 12 milioane produse de Pfizer/BioNTech şi 20 milioane de Moderna, vor fi disponibile începând din 17 ianuarie.

Alte vaccinuri vândute de România

România a mai vândut 1,17 milioane de doze de vaccin anti COVID-19 Danemarcei, în vara anului trecut. 

„Pentru Danemarca 1.170.000 de doze de vaccin au fost vândute, după care avem pentru Republica Moldova peste jumătate de milion de doze şi pentru Ucraina 100.800, pentru Argentina 30.000 de doze şi Serbia 50.400. Acestea sunt acordurile finalizate până în acest moment”, spunea Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii și vicepreşedinte CNCAV, în august 2021.

El explică motivul pentru care România vinde aceste tratamente. 

„Sunt 1.400.000 de doze care expiră la sfârşitul lunii august. Mă rog, expiră în fiecare lună. Deci, e un ciclu, o speranţă de viaţă, să îi spun aşa, firească pentru toate vaccinurile, nu doar pentru cele care sosesc în România, ci toate cele care sunt distribuite la nivel european. De aici şi importanţa unui management eficient al stocurilor”, a precizat demnitarul.

Până la 5 ianuarie 2022, România a achiziționat circa 28,6 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, din care a administrat peste 16 milioane de doze, respectiv 56% din total. Mai are pe stoc  aproximativ 4.7 milioane de doze.  Totodată, a vândut peste 3,5 milioane doze și a donat aproximativ 2,2 milioane doze.  917.880 de doze au expirat.

 

 

×
Subiecte în articol: vaccin COVID germania