Primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, solicită celor mai importanţi oameni din stat, într-o scrisoare deschisă pe care le-a adresat-o, astăzi, să aloce un minimum de 260 de milioane de euro pentru reconstrucţia comunei sau să pornească evaluarea proiectului Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
Scrisoarea deschisă este adresată preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc, preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, ministrului Economiei, Adriean Videanu, ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, ministrului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga, ministrului Culturii şi Cultelor, Theodor Paleologu, parlamentarilor români şi consilierilor judeţeni din Alba, potrivit Mediafax. În document, primarul democrat-liberal al comunei din Apuseni, Eugen Furdui, descrie situaţia "disperată" în care se află Roşia Montană, stare de fapt cauzată de şomaj, de sărăcie, de lipsă de investiţii şi finanţări şi de absenţa alternativelor economice, toate acestea ducând la o depopulare a zonei.
Primarul susţine că locuitorii din comună se simt abandonaţi de conducerea ţării, fiind condamnaţi la "o situaţie fără viitor". "Lipsa de decizie a autorităţilor statului a dus la blocarea totală a comunităţii. Şomajul a atins cota alarmantă de 80 la sută, iar oamenii sunt în pragul disperării. Este imperativ ca Guvernul României să ia o decizie acum. Situaţia trebuie deblocată urgent. Altfel, nu peste puţin timp, veţi primi o scrisoare deschisă semnată de ultimii locuitori ai Roşiei Montane care vă anunţă să luaţi măsuri administrative de închidere a localităţii", scrie edilul, după ce prezintă, succint, situaţia economico-socială din zonă, în contextul în care exploatarea minieră de stat s-a închis în 2006, iar proiectul RMGC este încă blocat în procedura de avizare. În aceste condiţii, primarul din Roşia Montană cere instituţiilor statului fie alocarea unor fonduri importante, însumând minimum 260 de milioane de euro, pentru reconstrucţia comunei, fie "repornirea procesului de evaluare a proiectului investitorului privat (RMGC, n.r.)".
Lucrări urgente de intervenţie
Fondurile necesare ar fi, în opinia primarului, destinate închiderii şi ecologizării celor două cariere existente, celor 18 halde de steril şi celor 140 de kilometri de galerii subterane, lucrărilor "urgente" de conservare şi restaurare a celor 41 de de case monument istoric din Roşia Montană, lucrărilor de intervenţii urbanistice şi infrastructură necesare în zona protejată a comunei şi lucrărilor "urgente" de intervenţie, consolidare, punere în valoare şi asigurare a unui traseu de vizitare a galeriilor romane. Adunat, efortul financiar estimat de edil este de "minimum" 260 de milioane de euro, urmat de minimum două milioane de euro ce ar trebui alocate, anual, pentru tratarea apelor acide şi pentru întreţinerea galeriilor romane.
"În varianta alternativă, vă rugăm să permiteţi evaluarea investiţiei private de susţinere a industriei miniere şi să permiteţi dezvoltarea industriei miniere atât în zonă, cât şi în Munţii Apuseni, în condiţiile respectării legislaţiei româneşti şi europene", scrie edilul, precizând că Roşia Montană există de două mii de ani datorită mineritului.
Citește pe Antena3.ro