x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salam depistat cu virusul pistei porcine africane

Salam depistat cu virusul pistei porcine africane

29 Mar 2018   •   19:04
Salam depistat cu virusul pistei porcine africane

Examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu - Mare, au pus în evidenţă prezenţa virusului pestei porcine africane într-o probă recoltată dintr-un salam, confiscat de la un cetăţean din Ucraina. 

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor, remis joi AGERPRES, respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în data de 26 martie, de autorităţile vamale. 

Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul Postului de Inspecţie la Frontieră Halmeu (judeţul Satu-Mare), care le-au trimis DSVSA Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare. Probele recoltate din acest produs se află acum la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului. 

"Acest rezultat de laborator vine în sprijinul ipotezei rezultate în urma investigaţiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de pestă porcină africană din ţara noastră, că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judeţean, monitorizează situaţia epidemiologică din România şi colaborează permanent cu alte instituţii ale statului, pentru limitarea extinderii şi pentru eradicarea bolii", dă asigurări ANSVSA. 

Autoritatea subliniază că pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, putând rezista până la 3 - 6 luni în produsele din carne de porc. 

ANSVSA reaminteşte, totodată, despre interdicţia de introducere în ţară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnaţi, şuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova şi Ucraina.

AGERPRES

×