x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban

Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2024   •   23:15
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban

Salvați Copiii România atrage atenția asupra inegalității accesului la servicii medicale între mediul rural și cel urban, o problemă care contribuie semnificativ la rata ridicată a mortalității infantile în mediul rural, de 6,9 la mia de copii născuți vii, cu 30% mai mare decât în mediul urban.

Potrivit datelor oficiale, numărul cabinetelor medicale de familie din mediul rural este cu 51% mai mic decât în urban, ceea ce afectează direct accesul la servicii de sănătate. Doar 47% dintre localitățile din România beneficiază de un număr suficient de medici de familie, iar 328 de comune nu au niciun medic de familie. În mediul rural, un medic deservește în medie 2.312 locuitori, dublu față de mediul urban.

La nivel național, cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor rămân sub media Uniunii Europene, în ciuda creșterii forței de muncă din sănătate. În 2021, România avea doar 3,5 medici practicanți la 1.000 de locuitori, una dintre cele mai scăzute rate din UE.

Această inegalitate a accesului la servicii medicale duce la o utilizare redusă a îngrijirii primare, ceea ce suprasolicită spitalele. Aproape jumătate din finanțarea pentru sănătate este destinată spitalelor, în detrimentul îngrijirilor primare, considerate esențiale pentru reducerea mortalității evitabile, atrage atenția organizația.

În plus, peste un sfert din populația României nu beneficiază de asigurare socială de sănătate, o problemă resimțită mai acut în mediul rural.

Începând din 2010, Salvați Copiii România a creat o rețea de incluziune socială în 70 de comunități rurale defavorizate, oferind servicii integrate – medicale, sociale și educaționale – pentru mame, gravide și copii sub cinci ani. Până acum, organizația a sprijinit 449.500 de beneficiari și a colaborat cu toate maternitățile din țară pentru a îmbunătăți accesul la servicii de sănătate și informare medicală.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: salvati copii medici de familie