x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sănătatea are, în 2009, cel mai mic buget din ultimii 9 ani

Sănătatea are, în 2009, cel mai mic buget din ultimii 9 ani

15 Oct 2009   •   00:00

Este vorba de 3,2% din PIB, motiv pentru care trimestrul al IV-lea a rămas fără finanţare, a anunţat, astăzi, directorul executiv al ARTIM, Dan Zaharescu. "Predicţia pentru 2010 este 3% din PIB, ceea ce înseamnă colaps pentru sistemul sanitar, întrucât banii se vor termina în iunie, şi nu în septembrie ca în 2009", a mai spus Zaharescu.



Zaharescu a precizat că în 2008 a fost alocat pentru sănătate 4,2% din PIB, în 2009 3,2%, iar pentru trimestrul IV nu au mai fost fonduri. El a mai spus că există soluţii pentru rezolvarea acestor probleme şi a făcut referiri la promovarea unei bunei utilizări a medicamentelor şi a complianţei pacienţilor la tratament astfel încât impactul utilizării medicamentelor să se vadă în îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Zaharescu a subliniat faptul că medicamentele trebuie privite ca o soluţie pentru sistemul sanitar şi nu ca o cheltuială care creează probleme. "Accesul pacienţilor la medicamente trebuie să fie o prioritate pentru autorităţi. Creşterea cu 10% a consumului de medicamente induce o creştere cu 9% a calităţii vieţii şi o creştere cu 6% a speranţei de viaţă", amai spus Zaharescu, citat de Mediafax.

Totodată, Zaharescu a explicat că în Uniunea Europeană (EUROSTAR) speranţa de viaţă la naştere a bărbaţilor creşte cu 3 luni în fiecare an şi la femei cu două luni, iar speranţa de viaţă pe termen lung a bolnavilor cu anumite maladii a crescut foarte mult în ultimele patru decenii. Astfel, speranţa de viaţă pe termen lung pentru un copil cu leucemie a crescut de la 0% în 1970 la 80% în 2008, iar la adult a crescut tot de la 0% la 45%, la cancerul de sân de la 40% la 85%, cancer de colon de la 30% la 60%, iar în boala Hotcin de la 10% la 90%.

Zaharescu a spus că aceste creşteri semnificative ale speranţei de viaţă sunt date tocmai de utilizarea eficientă a noilor terapii în respectivele boli. El a precizat că în România cheltuielile pe cap de locuitor pentru medicamente se ridică la 75 de euro faţă de Uniunea Europeană unde acestea sunt de 4-5 ori mai mari.

"În România se consumă pentru medicamente compensate 830 milioane de euro, adică 14,6% din cheltuielile totale pentru sănătate, 490 de millioane euro pentru programele naţionale de sănătate (8,6%), 1.798 milioane euro cheltuielile pentru spitale altele decât cele pentru medicamente (31,6%) şi 2.560 milioane euro cheltuieli pentru salarii (45,2%)", a mai spus Zaharescu. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator