x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sârbii vor să ni-l fure pe Dracula

Sârbii vor să ni-l fure pe Dracula

05 Dec 2011   •   07:27
Sârbii vor să ni-l fure pe Dracula

Un tabloid de la Belgrad sustine ca Vlad Tepes ar fi fost sarb la origine. Intr-un articol aparut sambata sub titlul "Contele Dracula a fost sarb", Kurir include un citat din celebrul roman al lui Bram Stoker, "Dracula", din 1897: "O mare rusine s-a abatut asupra poporului meu, din Kosovo in 1389 , atunci cand steagurile de vlahi si unguri au fost infrante de turci".

De ce contele roman Dracula afirma ca turcii au invins poporul lui cand se stie ca, in Kosovo, otomanii au luptat cu sarbii? Inseamna asta ca voievodul mediaval care l-a inspirat pe Stoker pentru celebrul sau roman a fost de fapt un sarb? - se intreaba publicatia, potrivit Agerpres.

Istoricul sarb Jovan Deretic sustine ca a studiat in detaliu viata lui Vlad Tepes si ca nu are nicio indoiala ca acesta a fost sarb. "Dracula a fost suta la suta sarb! Dar nu numai el. Majoritatea romanilor de azi au origine sarba. Multi dintre ei nu stiu ca, pana in secolul 19, au vorbit limba noastra si au folosit alfabetul nostru. I-am numit vlahi, adica pastori, deoarece populatia din Transilvania se ocupa in special cu aceasta ramura a agriculturii", sustine Deteric, citat de Kurir.

Pe mormantul lui Dracula este scris: "Aici odihneste Vlad Tepes, robul lui Dumnezeu", scris in cea mai curata limba sarba. Exista o dovada mai mare ca aceasta?' a mai declarat Deretic pentru acelasi cotidian.

Nici etnologul sarb Bojan Jankovic nu este de alta parere: "Dracula a fost un mare patriot, el a folosit masuri brutale de represalii impotriva inamicilor lor. El se identifica cu populatia crestina sarbeasca, care s-a opus turcilor".

Tabloidul Kurir mai scrie ca Vlad Tepes s-ar fi fost nascut intr-un sat de langa orasul Targoviste din Romania, in pofida faptului ca, potrivit izvoarelor istorice, locul sau natal este Sighisoara.

In incercarea de a-si dovedi teza despre originea sarba a lui Vlad Tepes, ziaristii de la Kurir l-au contactat pe omul de afaceri sarb Zoran Drakulica. Intrebat daca ar avea vreo relatie de rudenie cu contele Dracula, Drakulica a raspuns razand ca, din cate stie el, Dracula este roman, in timp ce el nu are origine romana.

×