x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul „alegerilor pe viață” la CMR

Scandalul „alegerilor pe viață” la CMR

de Monica Cosac    |    15 Dec 2015   •   15:13
Scandalul „alegerilor pe viață” la CMR

Un nou ciclu electoral pentru colegiile medicilor din toată ţara va începe imediat după Sărbătorile de iarnă, a anunţat, ieri, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Gheorghe Borcean, după ce alegerile abia încheiate au fost anulate.

Alegerile pentru o nouă conducere a CMR, desfăşurate în lunile noiembrie-decembrie, au fost invalidate de către Comisia electorală centrală în 35 de judeţe. Motivul? Au fost acceptate candidaturi ale unor medici care aveau deja două mandate în funcţii de conducere din cadrul colegiilor, deşi legislaţia prevedea că numărul acestora este de maximum două. Medicii spun, însă, că legea a fost încălcată chiar la recomandarea conducerii CMR. „Înscrierea candidaturii a fost acceptată de comisiile electorale locale în urma unei informări venite de la Consiliul Naţional al CMR, semnată de preşedinte şi vicepreşedinte”, ne-a transmis medicul Tudor Ciuhodaru, precizând că solicită „instituţiilor statului să se autosesizeze”.

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical condamnă faptul că alegerile şi-au urmat cursul, în ciuda avertismentelor privind ilegalitatea, venite la CMR din mai multe direcţii. „La cererea conducerii Colegiului, motivată prin exemple din legislațiile altor ţări, Parlamentul României a schimbat această prevedere în regim de urgenţă (...) Legea actuală permite, practic, un număr nelimitat de mandate. Totuşi, în momentul terminării înscrierilor era în vigoare vechea lege”, se arată într-un comunicat al Alianţei Medicilor.

Alegerile anulate ar fi trebuit să se desfăşoare conform Legii 95/2006, în vigoare la data de 25 septembrie 2015, când CN al CMR a stabilit regulamentul de organizare şi comisia electorală. Vechea lege prevedea sancțiuni penale pentru acceptarea candidaturilor celor cu două mandate
 

×