x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şcoală de spionaj pentru NATO

Şcoală de spionaj pentru NATO

de Razvan Belciuganu    |    24 Feb 2010   •   00:00
Şcoală de spionaj pentru NATO
Sursa foto: Înainte de înfiinţarea centrului de la Oradea, NATO a făcut mai multe evaluări/Reuters

Alianţa Nord-Atlantică îşi va pregăti experţii în spionaj, începând cu luna aprilie, într-un Centru nou înfiinţat în acest sens la Oradea. Operaţionalizarea Centrului de Excelenţă în domeniul HUMINT (n.r. - capabilităţi de informaţii din surse umane) este obligaţia României, iar pentru acest proiect au fost alocate 17,8 milioane RON.



În cursul procesului de transformare a NATO, una dintre problemele importante identificate la Bruxelles a fost zona capabilităţilor de informaţii din surse umane (HUMINT). Grupul Militar NATO de Coordonare în domeniul Informaţiilor (NMAICG) a arătat că există neajunsuri şi dificultăţi în utilizarea capabilităţilor amintite în teatrele de operaţii în care militari ai Alianţei sunt prezenţi.

Grupul a constatat că aceste neajunsuri sunt cauzate, în special, de lipsa personalului cu suficientă pregătire de specialitate, lipsa unei doctrine HUMINT a NATO, precum şi lipsa unor standarde comune în domeniu. Astfel, una dintre soluţiile identificate la nivelul NATO a fost înfiinţarea unei organizaţii care să instruiască în domeniul HUMINT, dar şi să testeze tacticile, tehnicile şi procedurile specifice, să dezvolte proiecte şi să evalueze tehnologii şi sisteme pentru structurile HUMINT.

Pentru înfiinţarea Centrului de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT de la Oradea, discuţiile preliminare ale României cu reprezentanţii NATO au început în 2005, iar Alianţa a făcut mai multe evaluări. Practic, Centrul a fost constituit la 16 decembrie 2009. În acest moment, Centrul de la Oradea este testat, urmând a fi acreditat de către Comitetul Militar al NATO şi va funcţiona ca Organizaţie Militară Internaţională afiliată NATO. În acelaşi timp, Centrul va fi coordonat de către Comandamentul Strategic Aliat pentru Transformare (SACT).

Cursanţii vor fi selecţionaţi în coordonare cu comandamentele strategice NATO. Aceştia trebuie să aibă experienţă în domeniul HUMINT, să fie buni vorbitori de limba engleză şi să aibă experienţă în mediul de lucru internaţional.

EXPERTIZA
"Centrul îşi propune să dezvolte un program de lucru ambiţios, în baza a patru piloni de referinţă: învăţământ şi instrucţie; analiză şi lecţii învăţate; dezvoltare doctrinară, concepte şi standarde; cercetare-dezvoltare şi experimentare", ne-a declarat generalul - maior Gheorghe Savu, directorul general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării.

Potrivit demnitarului militar, cursurile, exerciţiile şi conferinţele organizate de către Centru vor fi desfăşurate atât cu personalul propriu, cât şi cu experţi NATO sau din mediul academic intern şi internaţional.

"Prin resursele şi capabilităţile existente, programul de lucru şi produsele sale, Centrul se constituie ca principal reper de expertiză în domeniul HUMINT în cadrul NATO, eforturile sale fiind direcţionate în sensul sprijinirii procesului de transformare şi adaptare a Alianţei la evoluţiile mediului de securitate, cu un puternic accent practic în ceea ce priveşte suportul forţelor dislocate în teatrele de operaţii", a mai spus generalul - maior Gheorghe Savu.

×
Subiecte în articol: observator