Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de când reprezentanţii Institutului „Matei Balş” au atras atenţia că spitalele din România au rămas fără leac pentru două boli mortale, tetanos şi turbare, oficialii din Sănătate încă nu au rezolvat problema. Medicii avertizează că este o chestiune de zile până vor muri oameni din cauză că nu au fost imunizaţi la timp.
Ministerul Sănătăţii nu a ajuns nici până acum la o înţelegere cu producătorul francez Sanofi-Pasteur, furnizorul vaccinurilor antirabic şi antitetanos, care a contestat preţurile stabilite prin lege de oficialii români. Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) din ţară au făcut în zadar sesizări la minister, deoarece semnalele lor de alarmă au rămas fără răspuns. În timp ce serurile care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte stau în depozitele distribuitorilor de medicamente, doctorii spun că au mâinile legate. Pacienţii care ajung de urgenţă la spital cu diverse plăgi (muşcături, înţepături, zgârieturi sau tăieturi) sunt dezinfectaţi şi trimişi acasă fără a li se administra vaccinul. În mai multe unităţi din ţară s-au făcut liste de aşteptare, în speranţa că oamenii vor fi imunizaţi când va fi rezolvată criza.
„De o săptămână, la UPU Târgovişte nu mai avem vaccin antitetanos, şi aflu cu surprindere şi îngrijorare că este o situaţie naţională. Cică ministerul tot negociază cu furnizorul/ distribuitorul şi cam atât! Asta sună ca un atac cu o armă biologică! Apelez la bunul-simţ al sporilor de Clostridium Tetani (bacilul anaerob care provoacă tatanos - n.n.) să ia o pauză pentru a-i permite lui Achimaş (ministrul Sănătății - n.n.) să rezolve situaţia!”, spune, revoltat, un medic din Târgovişte.
Imunizarea, singura soluție
În cazul vaccinului antirabic, situaţia este şi mai gravă. Dacă, în cazul tetanosului, curăţarea şi dezinfectarea rapidă a rănilor şi administrarea unui antibiotic pot salva viaţa pacientului, în cazul virusului rabic nu există niciun alt tratament. Lipsa vaccinului înseamnă moarte sigură. „Pentru tetanos avem o variantă de tratament, pentru că putem da un antibiotic care să omoare bacilul tetanic. Dar pentru virusul rabic nu avem altă variantă de tratament. Ca atare, este obligatorie vaccinarea”, ne-a explicat prof. Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”. Chiar şi aşa, persoanele cu imunitate scăzută sau cu alergie la antibiotic riscă să facă tetanos şi să moară.
Până la publicarea acestui material, Ministerul Sănătăţii nu ne-a oferit niciun punct de vedere referitor la criza prelungită a vaccinurilor.
„Pe vremea lui Ceauşescu, dacă se întâmpla aşa ceva, se ajungea la puşcărie. Acum se fac comisii care analizează şi oamenii mor cu zile”, spune, pe Facebook, un medic pensionar din Urziceni.
1.000 de persoane muşcate de câini sau pisici s-au prezentat la “Matei Balş”, în octombrie şi noiembrie.
„De rabie, fără vaccin, se moare 100% în chinuri groaznice. De tetanos, cu foarte mult noroc, se mai scapă. Institutul Cantacuzino a murit încet, dar sigur. Urmăm noi”, spune medicul Melania Albert din Sinaia. Semnale similare au fost date pe site-urile de socializare şi de alţi doctori din Ialomiţa, Tulcea, Prahova, Bacău sau Suceava.
Cei muşcaţi de animale nu pot decât să spere că acestea nu aveau turbare. „Nepoțelul meu a fost mușcat de o pisică acum trei zile. Mamei i s-a recomandat să urmărească pisica timp de două săptămâni. Dacă moare, e rău!”, povesteşte un alt medic, din Slatina. Doctorii se tem că, dacă vor muri pacienţi, „iar aici situaţia este pe tic-tac”, tot ei vor fi găsiți vinovați de către autorităţi.