x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se modifică fluxul informațional în raportarea datelor referitoare la infecția cu noul coronavirus

Se modifică fluxul informațional în raportarea datelor referitoare la infecția cu noul coronavirus

28 Oct 2020   •   13:36
Se modifică fluxul informațional în raportarea datelor referitoare la infecția cu noul coronavirus
Sursa foto: Hepta

Începând de săptămâna viitoare, se modifică fluxul informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu noul coronavirus, prin actualizarea platformei informatice de colectare a datelor, a informat, miercuri, 29 octombrie, Ministerul Sănătății.

Astfel, având în vedere noile prevederi legale conform cărora medicii de familie vor prelua monitorizarea persoanele asimptomatice infectate cu noul coronavirus, dar şi pentru reducerea timpilor în colectarea şi corelarea datelor furnizate de autorităţile şi instituţiile implicate, precum şi reducerea timpului de informare a persoanelor testate, a fost adoptat Ordinul ministrului Sănătăţii pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV- 2.

„ Actualizarea fluxului informaţional va reduce timpii de răspuns în cazul direcţiilor de sănătate publică şi va îmbunătăţi colaborarea dintre acestea şi persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice. Persoanele care au fost testate vor afla în timp real rezultatul testelor, de asemenea deciziile emise de DSP vor fi transmise automat din sistemul informatic, nemaifiind necesară contactarea DSP-ului. De asemenea, se va facilita colaborarea cu medicii de familie. Măsurile sunt luate pe baza experienţei acumulate în cele 8 luni de gestionare a pandemiei, dar şi în conformitate cu noile prevederi legislative", a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Probele transportate la laboratoarele care realizează testarea RT-PCR vor fi însoţite de un Formular de însoţire a probei recoltate cu cod emis anterior de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

„Pentru toate probele recoltate (la cerere sau conform metodologiei), laboratoarele vor introduce în platforma informatică toate datele din formularele, precum şi rezultatele testelor după fiecare tranşă de lucru, în maxim 24 ore de la primirea probei la laborator. Responsabilitatea pentru alocarea probelor prelevate conform metodologiei către laboratoare revine fiecărui DSP aferent. Directorul executiv al fiecărui DSP se asigură de alocarea probelor, astfel încât toate probele să fie procesate în maxim 24 ore. Pentru situaţia în care capacitatea de testare dintr-un judeţ este depăşită, se va realiza relocarea probelor în alte judeţe de către coordonatorul regional stabilit", se arată în comunicat.

Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) au obligatia de a identifica și de a confirma în urma anchetei epidemiologice contacții direcți ai fiecarei persoane testate pozitiv. Toate persoanele identificate a fi contacți direcți ai fiecărei persoane cu rezultat pozitiv vor fi introduse în aplicația informatică de catre DSP. Decizia de carantinare va fi generată automat, imediat dupa completare, din aplicația informatică și va fi transmisă fiecarei persoane, cât și medicului de familie al acesteia.

În cazul pacienților pozitivi, decizia de izolare va fi completată în aplicația informatică de către DSP în maxim 24 ore. După completare, aceasta va fi transmisa în format electronic, prin email din aplicația informatică, atât medicului de familie / medicului desemnat de catre DSP, cât și pacientului.

După 14 zile de la luarea în evidență ca persoana confirmată, pentru persoanele izolate la domiciliu sau în locații dedicate și monitorizate de medicii de familie, respectiv medicii alocați de DSP, în absenta schimbării statusului acestora, fișa pacientului se va închide în mod automat în aplicația informatică sub statusul de “ vindecat”. Pentru toți pacienții pozitivi internați, unitățile spitalicesti au obligația de a completa formularul corespunzător (fișa de spital) din aplicația informatică, în primele 12 ore de la internare. La externare, unitatea spitalicească are obligația ca în maximum 24 de ore să completeze în fișa de spital din aplicația informatică, statusul pacientului: vindecat, transferat sau izolat la domiciliu.

Unitățile spitalicești au obligatia raportării imediate a deceselor apărute în urma infectării cu noul coronavirus. Orice laborator autorizat de catre DSP, dar neinclus în Programul National de Sănătate , care efectueaza teste RT-PCR pentru SARS-CoV-2, are obligatia de a transmite în aceleasi termene, buletinele de analiza, electronic, catre DSP și INSP, precum și datele statistice solicitate catre INSP.

×