x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se scurtează procedurile de adopţie

Se scurtează procedurile de adopţie

20 Sep 2015   •   07:59
Se scurtează procedurile de adopţie
Sursa foto: Helmut Gevert

Toate procedurile necesare pentru adoptarea unui copil se vor scurta, de anul viitor, potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern.

Măsurile, care vizează în special copii între 0 şi 6 ani, ar urma să intre în vigoare de anul viitor, adică la patru luni după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. Actul normativ elimină şi o serie de proceduri care îngreunau adopţiile. Astfel, refuzul părinţilor biologici de a se prezenta în instanţă de două ori, în cazul unei cereri de adopţie va însemna automat că respectivul copil este adoptabil. Dacă părinţii sau rudele până la gradul al patrulea al unui copil intrat în protecţia statului nu pot fi găsiţi în termen de 6 luni, procedurile de adopţie pot fi demarate. Procedurile pot începe şi dacă părinţii biologici sau rudele au fost găsite şi refuză atât să îngrijească copilul, dar şi să semneze declaraţiile care permit copilului să devină adoptabil. Actul normativ elimină şi prevederea conform căreia, statutul de copil adoptabil este valabil doar doi ani. După primirea statutului, un copil va putea fi adoptat oricând până la vârsta de 14 ani. În România sunt aproximativ 62.000 de copii instituţionalizaţi.

Explicaţie foto: În România sunt 4.060 de copii adoptabili, din care 3.439 sunt eligibili pentru adopţie naţională, iar restul pentru adopţie internaţională. 1.714 familii sunt atestate pentru adopţie naţională şi 52 pentru adopţie internaţională. 

×