x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şedinţă comemorativă cu scandal la Timişoara: Primarul a părăsit sala, hulit de revoluţionari

Şedinţă comemorativă cu scandal la Timişoara: Primarul a părăsit sala, hulit de revoluţionari

de Mircea Opris    |    16 Dec 2011   •   11:17
Şedinţă comemorativă cu scandal la Timişoara: Primarul a părăsit sala, hulit de revoluţionari

"Ne-am saturat de pupincuristi!', "Comunistilor!' – asta si multe altele si-au strigat revolutionarii la sedinta Consiliui Local Timisoara de vineri dedicata Revolutiei. Primarul Gheorghe Ciuhandu, cei doi viceprimari si putinii consilieri locali prezenti la intalnire au parasit aproape toti sala.

Sedinta de consiliu a inceput cu discursul primarului, care a condamnat initiativa parlamentarilor ieseni de a declara Iasiul ca oras initiator al Revolutiei. "Se inventeaza acum o noua istorie a Revolutiei, cum ca la Iasi s-ar fi nascut nu stiu ce nucleu si astia ar fi demonstrat. Eu am respect pentru Iasi, pentru Moldova, dar mi se pare de-a dreptul penibil sa schimbi istoria asa cum a fost ea si asa cum am trait-o cu totii. Ne-am adresat parlamentarilor de Timis sa ia masuri. (…) Tot orasul ii cunoaste pe cei care si-au riscat viata. Este inadmisibil ca acesti oameni sa nu fie recunoscuti (…) Este inadmisibil ca tot felul de impostori care s-au aliat cu Ceausescu si cu Iliescu sa beneficieze de indemnizatii. Impostorii trebuie sa dispara', a declarat Ciuhandu.

Revolutionarii au batut din palme, au scandat "Timisoara', "Primarul e cu noi', "Pacat, pacat de sangele varsat'. Multi dintre consilieri au chiulit de la sedinta. De exemplu, din partea grupurilor PDL si PNL a fost cate un singur ales. Consilierul democrat-liberal Marinel Horablaga s-a ridicat si a parasit sala in momentul in care revolutionarii au inceput sa atace partidul de guvernamant. Apoi au plecat, rand pe rand, si ceilalti consilieri, in frunte cu primarul Gheorghe Ciuhandu, dupa ce intalnirea s-a transformat intr-un circ in toata regula.

Revolutionarii s-au luat la cearta intre ei, sedinta scapand de sub control in momentul in care presedintele Asociatiei Luptatorilor din Timisoara Arestati in Revolutie – A.L.T.A.R. 1989, Virgil Hosu, a inceput sa le imparta diplome si plachete revolutionarilor care s-au aflat in greva foamei ca forma de protest impotriva suspendarii indemnizatiilor si primarului, pentru ca i-a sprijinit. "Ce sa spun, ca mananca placheta si din diploma isi face salata de taitei', a spus o femeie din sala, fiind atacata asociatia condusa de Hosu. "Ne-am saturat de pupincuristi!', "Comunistilor', s-a strigat din primele randuri. Revolutionarii s-au certat pe diferite subiecte, incepand de la care este cea mai importanta data a Revolutiei care ar trebui marcata, pana la care dintre ei este mai indreptatit sa se numeasca "revolutionar', ce a facut fiecare in acel Decembrie 1989 si cine este mai in masura sa conduca lucrarile sedintei. A curs cu insulte, revolutionarii numindu-se intre ei chiar si "nesimtiti' si fiind la un pas sa se imbranceasca in cateva momente.

Tudorin Burlacu, presedintele Asociatiei "Fratie, Egalitate, Colaborare si Cooperare', a facut apel la parlamentari sa faca in asa fel incat revolutionarii sa primeasca si ei… un spatiu de emisie pentru a-si putea spune pasurile. La sedinta au participat si Ion Marcu si Lorin Fortuna.

Deputatul Uniunii Bulgarilor din Banat, Niculae Mircovici, le-a spus revolutionarilor ca ar exista bani pentru indemnizatiile lor, pe care guvernantii au decis sa le suspende in 2012, dar ca "nu exista vointa politica'. Cei din sala au strigat "Libertate', "Jos Basescu' si "Jos Puterea'. Dupa mai bine de o ora de certuri, revolutionarii au inceput sa plece. "N-ati vorbit pe ce trebuia sa vorbiti. V-ati certat pe cacaturi si pe partide. Va dati ca sunteti mari revolutionari', a conchis unul dintre ei in timp ce parasea sala…

×