x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ședința Guvernului, suspendată. PNL nu se înțelege cu USR PLUS pe programul „Anghel Saligny”

Ședința Guvernului, suspendată. PNL nu se înțelege cu USR PLUS pe programul „Anghel Saligny”

01 Sep 2021   •   12:59
Ședința Guvernului, suspendată. PNL nu se înțelege cu USR PLUS pe programul „Anghel Saligny”
Sursa foto: Lucian Alecu

Ședința Guvernului de miercuri a fost suspendată din cauza intenției premierului Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi suplimentară programul „Anghel Saligny”, în ciuda opoziției reprezentanților USR PLUS, potrivit Mediafax.

Ședința de Guvern a fost suspendată și va fi reluată la ora 19.00.

Potrivit unei poziții oficiale, decizia de suspendare a fost luată în contextul începerii noii sesiuni parlamentare.

Conform unor surse din Guvern, motivul suspendării îl reprezintă intenția premierului Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi suplimentară aprobarea programului „Anghel Saligny”, în valoare de 50 de miliarde de lei.

USR PLUS se opune acestui program.

USR PLUS susține dezvoltarea localităților rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL, despre care consideră că înseamnă risipă a banilor publici pe criterii politice, anunța, în august, formațiunea politică.

Amenințări USR-PLUS

Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș, amenință cu ieșirea de la Guvernare după gestul lui Florin Cîțu de a introduce pe ordinea de zi programul Anghel Saligny.

„O să vedem ce decide premierul. Avem întâlniri și cu grupurile parlamentare. Nu știam că acest subiect o să fie pe ordinea de zi suplimentară. Din ce știu nu are unele avize. Deci procedura nu e îndeplinită.

Dincolo de asta am avut o discuție în coaliție și convenisem că nu intră pe ordinea de zi până nu avem o discuție pe desființarea Secției Speciale. Eu cred că așa se construiește încrederea în coaliție! Dacă ne punem unii pe alții în fața faptului împlinit, acestea sunt semnale că nu vrem să construim împreună. Și noi vrem să fim împreună.

Eu vă spun ce am discutat noi. Poziția noastră e una coerentă, publică, transparentă. Noi rămânem calmi, dar foarte fermi. Vrem să continuăm în această formulă. Nu putem să transformăm Guvernul într-o structură care ia decizii pentru a rezolva probleme interne de campanie ale unui partid.

Nu se pune problema să folosim avizele cu poziția politică a partidelor, cel puțin noi nu o să folosim lucrurile astea. Nu o să depundem noi moțiune de cenzură, dar colegii noștri se vor retrage din Guvern dacă nu se respectă ceea ce noi convenim. Dar o să avem o discuție în partid și în grup. Nu vreau să dau eu verdicte acum. E un subeict pe care noi l-am mai discutat, inclusiv cu partenerii noștri din coaliție.

Nu am luat o decizie formală, încă, în partid dar este clar că miniștrii USR-PLUS nu mai au ce să caute într-un Guvern unde părerea lor nu contează, nu sunt consultați”, a spus Dacian Cioloș la Digi24.

Reacția premierului Florin Cîțu

Premierul României, Florin Cîțu, susține că programul de investiții Anghel Saligny o să fie impementat în cele din urmă, chiar dacă USR-PLUS a amenințat că iese de la guvernare.

„În ședință n-am primit amenințări de la Dan Barna (n.r.: că iese de la guvernare dacă nu are acceptul USR-PLUS). Este vorba de un proiect care dezvoltă România, care a primit observațiile USR-PLUS. Criteriile pe care doamna Anca Dragu (USR-PLUS) le-a citit în Parlament au fost aprobate de mine și introduse în proiect.

Acest proiect va trece. Dacă are toate procedurile evident că va trece.

Asta cu amenințările vin și pleacă. Acum 2 zile au decis să nu iasă de la guvernare. Îi aștept să facem reforme”, a spus Florin Cîțu.

 

×
Subiecte în articol: florin citu usr-plus dacian ciolos