x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Gărzii Financiare Argeş, reţinut în dosarul "Mită în Fotbal"

Şeful Gărzii Financiare Argeş, reţinut în dosarul "Mită în Fotbal"

de Veronica Micu    |    22 Sep 2009   •   00:00
Şeful Gărzii Financiare Argeş, reţinut în dosarul "Mită în Fotbal"

Aurel Stoian, şeful Gărzii Financiare Argeş, şi Gheorghe Pieca, administrator al FC Argeş, au fost reţinuţi, astăzi, de DNA Piteşti, după ce au fost audiaţi de către procurorii anticorupţie în dosarul legat de finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu. Cei doi sunt acuzaţi de luare şi, respectiv dare de mită.

Şeful Gărzii Financiare Argeş, comisar-şef Aurel Stoian, a fost audiat la DNA Piteşti timp de aproximativ o oră şi jumătate, alături de Pieca. Stoian este acuzat de luare de mită, iar Gheorghiţă Pieca este acuzat de dare de mită.

Cei doi sunt cercetaţi în dosarul în care finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, a fost deferit justiţiei în 11 septembrie, fiind acuzat că ar fi instigat la mituirea unor inspectori financiari din Argeş pentru a se face un control superficial la firmele la care este acţionar.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a lui Cornel Penescu, acţionar la SC Pic SA Piteşti şi SC Muntenia Aliment SRL, SC Pic Distrib SRL Piteşti (fostă SC Oniţa SRL), pentru instigare la dare de mită şi instigare la fals intelectual.

În acest dosar sunt judecaţi şi inspectorii Gărzii Financiare Argeş Nicuşor Mîrţoiu şi Iulian Popescu.

Potrivit procurorilor, în 20 martie 2007, Nicuşor Mîrţoiu şi Iulian Popescu, în calitate de comisari superiori ai Gărzii Financiare - Secţia Argeş, au primit câte 1.000 de lei de la Gheorghiţă Pieca, la îndemnul lui Penescu pentru a face un control superficial în urma căruia să se evite constatarea adevăratelor încălcări ale normelor legale şi, implicit, neaplicarea sancţiunilor corespunzătoare la cele două firme controlate, SC Muntenia Aliment SRL şi SC Oniţa SRL.

Cei doi comisari ai Gărzii Financiare au întocmit un proces-verbal datat 26 martie 2007 în care au inserat, în legătură cu firmele controlate, date nereale omiţându-le, cu ştiinţă, pe cele reale, mai susţin procurorii.

Primul termen în acest proces a fost stabilit pentru 29 septembrie, la Tribunalul Argeş.

În dosarul privind corupţia din arbitraj, Cornel Penescu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 25 iunie, fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

El a fost trimis în judecată în stare de arest, alături de fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostul director general al firmei PIC, Liviu Făcăleaţă. cei trei au fost mutaţi, luni, din Penitenciarul Colibaşi la închisoarea din Mărgineni.

Alţi zece inculpaţi în dosarul "Mită în fotbal", respectiv directorul pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia, administratorul FC Argeş, Gheorghita Pieca, fostul preşedinte al formaţiei piteştene, Cristian Mincă şi Daniela Carstina, director în cadrul societăţii PIC, acuzaţi şi ei de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată în stare de libertate.


×
Subiecte în articol: observator