x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful statului mai dă o şansă Vămilor şi Gărzii Financiare

Şeful statului mai dă o şansă Vămilor şi Gărzii Financiare

de Violeta Fotache    |    07 Mar 2011   •   15:11

Preşedintele Traian Băsescu  a criticat proiectul Ministerului de Finanţe de a desfiinţa Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV). El a declarat azi la bilanţul procurorilor că ar mai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV, pe care le-ar menţine până la 31 decembrie pentru a da proba capacităţii lor de a avea o activitate eficientă. “Ministerul de Finanţe va lansa ideea desfiinţării Gărzii Financiare şi a ANV şi comasarea lor la ANAF. Nu ştiu dacă voi fi partizanul acestui proiect. Eu i-aş mai lăsa până la 31 decembrie să dea proba capabilităţii lor de a rezolva problemele legate de evaziunea fiscală. Proiectul este în discuţie şi eu nu cred că dacă ceva merge prost trebuie să ajungi la desfiinţarea instituţiei, ci trebuie să o faci funcţională.Nu pot să-mi imaginez o Românie fără vamă sau cu un system vamal care nu e persoană juridică ci o direcţie undeva într-o instituţie despre care partenerii noştri externi nu ştiu”, a spus şeful statului.

Conform unui proiect de hotărâre, Guvernul va desfiinţa Garda Financiară şi Autoritatea Vămilor, iar atribuţiile acestora vor fi preluate de ANAF, a cărei activitate va fi structurată pe colectarea şi administrarea veniturilor bugetare, inspecţia fiscală, operaţiuni vamale, operaţiuni de gardă financiară şi structuri suport.

Traian Băsescu le-a mai spus procurorilor că ar vrea să vadă acţiuni şi la “vămile din interior” de pe teritoriul ţării, ca şi la Vama Constanţa, care este una de graniţă. Preşedintele a precizat că “esenţa fraudei vamale” se petrece la vămile din interior: “Aş vrea să fac menţiunea legată de ultimele acţiuni cu privire la polţia de frontieră şi la vămile din frontieră - esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA. Aş vrea să văd acţiunea în vămile din interior, inclusiv în vama din Constanţa, care e de frontieră, dar nu trebuie omisă”, a spus Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: basescu procurori garda financiara anv