x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Semnal! - Epavele sufoca Delta Dunarii

Semnal! - Epavele sufoca Delta Dunarii

de Alexandru Nastase    |    06 Iul 2006   •   00:00
Semnal! - Epavele sufoca Delta Dunarii

Tone intregi de fier vechi din nave sugruma de multi ani Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Problema nu pare sa preocupe actuala conducere a Rezervatiei, desi nu o data s-a dovedit ca epavele polueaza Delta.

Desi a fost decretata in urma cu 16 ani Rezervatie a Biosferei, sit Unesco si sit Ramsar, zona in care numai masurile de protectie a mediului ar trebui sa fie la loc de cinste, Delta Dunarii este un adevarat rai al afaceristilor de tot felul. Iar una dintre afacerile profitabile care se desfasoara cu sau fara stiinta autoritatilor este aceea cu fier vechi si combustibil provenite de la epavele "parcate" in malurile lacurilor, ghiolurilor si canalelor din Delta. Practic, desi acesti imensi monstri de metal nu sunt altceva decat adevarate surse de poluare, epavele stau cu anii pe maluri fara ca nimeni sa ia vreo masura.

LEGI EXISTA, DAR... Legislatia in domeniu este clara. Proprietarii de nave vechi, care au fost casate, trebuie sa depoziteze fiarele in asa-numite parcuri amenajate in Delta.

Exista la Mila 41, langa Tulcea, pe Bratul Sfantu Gheorghe, aval de satul Nufaru, pe de-a lungul Canalului Sulina, pe bratul Chilia. Ca masura ecologica, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a incheiat protocoale cu proprietarii de nave casate, obligandu-i pe acestia din urma sa scoata treptat fiarele vechi din Rezervatie. Asa s-a ajuns ca parcul de epave de pe Dunarea Veche, de la Mila 7,5, sa fie complet eliberat in anul 2004. In caz contrar, proprietarii de nave nu mai primeau autorizatii de mediu.

AUTORIZATII CU CANTEC. In ultimul an insa, o serie de firme din alte judete decat Tulcea se ocupa de inlaturarea fierului vechi si de eliminarea produselor petroliere din interiorul epavelor. Desi nu au punct de lucru in judetul Tulcea, respectivele societati au primit autorizatii de mediu de la ARBDD si isi desfasoara activitatea fara probleme. Unele dintre ele au fost descoperite de Garda de Mediu Tulcea, care a luat masuri pentru suspendarea autorizatiilor. Si asta pentru ca in 2005 si 2006 tone intregi de deseuri petroliere provenite din epavele abandonate au fost deversate in apele Dunarii. Accidentele au fost trecute sub tacere de ARBDD.

GUVERNATORUL-GUNOIER
Un caz care a atras atentia este cel al firmei Bicaela Serv SRL din Focsani, care detinea autorizatie de mediu de la ARBDD pentru a curata parcul de nave de la kilometrul 107, situat pe Bratul Sfantu Gheorghe. Inspectorii Garzii de Mediu, Politia si Garda Financiara nu au gasit nici un punct de lucru al respectivei societati in judetul Tulcea, ceea ce inseamna ca respectiva autorizatie a fost eliberata in mod ilegal de ARBDD. Surpriza sau nu, cel care a semnat documentul este guvernatorul-gunoier Paul Cononov, suspectat si pentru alte decizii pe care le-a luat dincolo de limita legii.
×
Subiecte în articol: observator delta