x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senator contra protectiei Deltei

Senator contra protectiei Deltei

02 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
INTERESE - Liberalul Ilusca s-a plans la Ministerul Mediului Un parlamentar al Aliantei de la guvernare a pus gand rau Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Daniel Ilusca, senator PNL, a trimis o scrisoare ministrului Mediului in care infiereaza activitatea de pana acum a ARBDD, uitand ca aceasta institutie a salvat Delta de la distrugere.
ALEXANDRU NASTASE

ALIANTA. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, trebuie sa faca fata presiunilor interesate facute de parlamentari D.A.
Jurnalul National continua lista de cereri aparute in scrisoarea trimisa de senatorul Daniel Ilusca ministrului Mediului, Sulfina Barbu, in luna ianuarie 2005. Senatorul invoca neconstitutionalitatea ARBDD, singura institutie care s-a opus jafului din Delta Dunarii si a imbunatatit situatia ecologica a Rezervatiei.

ABERATII. Ilusca pretinde ca ARBDD ar trebui sa se ocupe doar de zonele strict protejate din rezervatie si sustine ca nerespectarea acestui fapt a creat deservicii. "Utilizarea termenului "Teritoriul Rezervatiei / Perimetrul Rezervatiei" si dupa anul 2001 de autoritate de mediu pe "Teritoriul Rezervatiei", fara a defini ca acestea se refera la zonele naturale protejate administrate de ARBDD, a condus la deturnarea scopului pentru care a fost creata aceasta institutie cu consecinte din cele mai nefavorabile pentru locuitori, agenti economici si autoritatile administrativ-teritoriale", se arata in scrisoare. Aplicarea acestor cerinte ar putea duce la supra-exploatarea economica necontrolata a Deltei.

TERENURILE. Senatorul pretinde ca terenurile din rezervatie ar trebui administrate de consiliile locale, omitand sa arate ca acest fapt ar da liber la constructii ridicate in Delta, fara nici un fel de control. Ilusca scrie elucrubatii in memoriului interesat incearca sa acrediteze ideea ca "... abuzurile Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii privind trecerea in administrarea acestei institutii a terenurilor din extravilanul localitatilor, incalcand flagrant autonomia locala".

CONCESIONARE. Senatorul discuta si concesionarile. "Precizam ca fosta conducere a MMGA (Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - n. red.) si ARBDD nu au raspuns acestor solicitari legale, deoarece scopul unic urmarit a fost incheierea contractelor de exploatare a resurselor ce apartin de drept comunitatilor locale, catre "baronii" fostei guvernari (...)", a scris Ilusca. Concesionarile au fost apreciate de importante organizatii din strainatate. Reprezentantii Conventiei Ramsar (care reglementeaza statutul zonelor umede ale Terrei) au salutat proiectul printr-o scrisoare adresata guvernatorului Munteanu, in octombrie 2002. A urmat apoi scrisoarea "Grupului Verzilor" din Parlamentul Europei, in noiembrie 2002, scrisoarea Conventiei privind Diversitatea Biologica din decembrie 2002 si scrisoarea programului "Omul si Biosfera" al UNESCO din august 2003.

×
Subiecte în articol: observator