x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorul USR Mihai Goțiu a cerut o anchetă privind incendiile de la Semenic-Cheile Carașului

Senatorul USR Mihai Goțiu a cerut o anchetă privind incendiile de la Semenic-Cheile Carașului

23 Iul 2017   •   11:10
Senatorul USR Mihai Goțiu a cerut o anchetă privind incendiile de la Semenic-Cheile Carașului
Sursa foto: Picasa

Senatorul USR Mihai Goţiu solicită o anchetă a Corpului de Control al prim-ministrului cu privire la incendiile care au avut loc, zilele trecute, în Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului. 

'Guvernul şi toate autorităţile publice cu atribuţii în domeniu au obligaţia de a cerceta informaţiile şi temerile exprimate deja în presa locală, conform cărora incendiul ar avea legătură cu ştergerea urmelor neregulilor şi abuzurilor constatate de mine în zonă. Din păcate, acest incendiu le este foarte convenabil celor de la Romsilva. Acum pot să spună ce vor despre numărul de puieţi plantaţi în mod real, nu pe hârtie, după tăierile din zonă, despre modul în care au fost respectate regulamentele silvice atât în timpul tăierilor, cât şi ulterior, despre controalele şi măsurile luate în timpul exploatării şi până zilele trecute. Sunt însă, în continuare, multe întrebări la care aştept răspuns, începând de la cele legate de legitimitatea tăierilor într-un parc naţional, îndeplinirea procedurilor legale de avizare şi contractarea tăierilor, de ce s-au plantat puieţi de conifer în locul unei păduri de foioase şi multe altele', afirmă senatorul USR, într-un comunicat remis, duminică, AGERPRES. 

Vicepreşedintele Senatului susţine că, în cazul tergiversării deschiderii acestei anchete, îşi va rezerva opţiunea exercitării dreptului de a sesiza instituţiile de cercetare penală cu privire la eventualitatea săvârşirii unor infracţiuni, legate de regimul silvic, regimul ariilor natural protejate, regimul protecţiei mediului ori îndeplinirea atribuţiilor reprezentanţilor instituţiilor publice, după caz. 

Interpelarea senatorului USR vine după ce, în perioada 7 - 9 iulie, a efectuat o vizită de documentare, împreună cu consilieri şi specialişti în silvicultură şi biodiversitate, în Parcurile Naţionale Semenic - Cheile Caraşului şi Cheile Nerei - Beuşniţa, din judeţul Caraş-Severin, se precizează în comunicat. La finalul documentării, Mihai Goţiu a anunţat în mod public că va întocmi un raport pentru colegii din Parlament, cu neregulile şi abuzurile constatate, raport care să stea la baza unor modificări legislative. 

Incendiile care au devastat timp de trei zile mai multe hectare de teren din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului s-au produs la doar câteva zile după anunţul făcut de vicepreşedintele Senatului şi exact într-una din zonele vizitate de acesta, se arată în comunicat. 

Mihai Goţiu susţine în interpelarea adresată premierului că, dacă acesta nu va dispune o astfel de anchetă, va apela la dreptul de a sesiza direct instituţiile de cercetare penală. Interpelarea a fost trimisă şi în atenţia miniştrilor Mediului şi Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, respectiv Doina Pană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mihai gotiu ancheta semenic incendiu