x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sentinţa în dosarul de corupţie al medicului Şerban Brădişteanu, amânată pentru 30 decembrie

Sentinţa în dosarul de corupţie al medicului Şerban Brădişteanu, amânată pentru 30 decembrie

12 Dec 2013   •   13:28
Sentinţa în dosarul de corupţie al medicului Şerban Brădişteanu, amânată pentru 30 decembrie

Tribunalul București a amânat pentru 30 decembrie pronunțarea sentinței în dosarul în care medicul Șerban Brădișteanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și luare de mită, în legătură achiziționarea de aparatură medicală pentru penitenciare, anunţă Agerpres.
La ultimul termen al procesului din 28 noiembrie, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Brădișteanu la 10 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor abuz în serviciu și luare de mita, dar și menținerea sechestrului pe bunurile deținute de medic.

Inițial, Brădișteanu a fost achitat de Tribunalul București pe 3 decembrie 2009, însă dosarul s-a reîntors spre rejudecare la aceeași instanță, în urma unei decizii a Curții de Apel București.

Șerban Brădișteanu, șef de secție la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, la 22 martie 2007, fiind acuzat că ar fi primit mită aproape patru milioane de euro de la o firmă ce distribuia produse medicale, în schimbul trucării unor licitații.

Potrivit DNA, în perioada 2001 — 2002, Șerban Brădișteanu, în calitate de președinte al comisiei de evaluare la o licitație pentru achiziția de aparatură medicală, organizată de Ministerul Justiției, a atribuit, cu încălcarea flagrantă a normelor legale în materie, echipamente medicale pentru dotarea, din bani publici, a spitalelor din sistemul penitenciar și a Spitalului "prof. dr. Constantin Angelescu".

Anchetatorii susțin că Șerban Brădișteanu ar fi favorizat firmele CC MED AG-Elveția și BIOMEDICA GmbH-Austria prin atribuirea discreționară a contractelor de furnizare de produse, producând un prejudiciu de 9.169.606 euro Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

În schimb, medicul ar fi primit, în conturile unei firme off-shore sumele de 500.000 dolari americani și 3.594.333 euro.

Începerea urmăririi penale împotriva membrilor comisiei de licitație, între care și medicul Șerban Brădișteanu, a fost dispusă de DNA la 4 mai 2006. Ceilalți membri ai comisiei — Adrian Streinu-Cercel, Dumitru Constantin, Dumitru-Emanuel Părăușanu, Daniela Năzdrăvan, Irina-Doina Protopopescu și Florica Topologeanu — au fost, ulterior, scoși de sub urmărire penală, constatându-se lipsa vinovăției lor.

La 23 iunie 2006, procurorii DNA au dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor imobile aflate în proprietatea medicului Brădișteanu: terenul și o vilă aflate în Ciolpani, cu o valoare estimată la 425.000 de euro, o garsonieră situată în București, pe Calea Victoriei, cu o valoare estimată la 62.000 de euro, și un teren cu imobilul aferent de pe strada Roma din București, cu o valoare estimată la 1.100.000 de euro.

×
Subiecte în articol: serban bradisteanu dosar coruptie