x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Serviciul 112 ca la finlandezi

Serviciul 112 ca la finlandezi

de Magda Marincovici    |    11 Iun 2010   •   00:00

Ministerul Sănătăţii şi Colegiul de Servicii de Urgenţă din Finlanda vor pregăti specialişti şi formatori români în dispecerizarea integrată de urgenţă.Proiectul, finanţat de Banca Mondială, vizează Serviciile Medicale de Urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - operatori 112, Ministerul Administraţiei şi Internelor.



Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, precizează că vor fi instruiţi câte doi specialişti de la asistenţa medicală, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, de la poliţie, de la jandarmerie şi de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. "Avem nevoie de oameni pregătiţi cât mai bine pentru a face faţă urgenţelor care apar zilnic. Din această cauză, am realizat un proiect prin care pregătim, în două etape, 33 instructori care vor forma viitorii dispeceri. Cu persoane instruite la comandă, vom reduce timpul de intervenţie la incidentele semnalate de cetăţeni, ceea ce va avea ca efect reducerea mortalităţii şi îmbunătăţirea selectării şi prioritizării cazurilor în funcţie de gravitatea acestora", susţine dr. Raed Arafat.

Proiectul Ministerului Sănătăţii va fi implementat timp de un an, în două centre de urgenţă, din Bucureşti şi Târgu Mureş. Acest proiect are un buget de aproximativ 180.000 de euro şi se va derula printr-o colaborare între Ministerul Sănătăţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi structurile subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor. Anul trecut numărul de apeluri abuzive a reprezentat 76% iar în mai anul acesta dintre cele 1.800.000 de apeluri la 112, aproximativ 72% au fost apeluri abuzive, înregistrându-se deci o scădere.

×
Subiecte în articol: observator