x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şicanările din trafic şi agresiunile ar putea fi sancţionate cu amendă sau închisoare, potrivit unei iniţiative legislative

Şicanările din trafic şi agresiunile ar putea fi sancţionate cu amendă sau închisoare, potrivit unei iniţiative legislative

06 Ian 2016   •   13:40
Şicanările din trafic şi agresiunile ar putea fi sancţionate cu amendă sau închisoare, potrivit unei iniţiative legislative
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Agresiunile fizice sau verbale din trafic, precum şi şicanările care duc la provocarea de pagube materiale ar putea fi sancţionate cu amendă sau chiar cu închisoare, în funcţie de gravitatea lor, potrivit unei iniţiative legislative de modificare a Codului Rutier propusă de senatorul PNL de Bistriţa-Năsăud Dorin Dobra.

"De cele mai multe ori, starea infrastructurii rutiere sau un anumit comportament deviant provoacă altercaţii între participanţii la trafic, care degenerează în fapte antisociale cu consecinţe grave. Pornind  de la simple injurii sau gesturi obscene, se ajunge uneori la acte agresive ce pun în pericol viaţa şi integritatea participanţilor la trafic, a pietonilor, precum şi a agenţilor de circulaţie. Aceştia din urmă sunt depăşiţi de posibilitatea luării măsurilor ce se impun, deoarece aceste fapte de natură penală sau civilă nu sunt prevăzute în Codul Rutier", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Astfel, părăsirea autovehiculului de către conducătorul auto, în urma unui eveniment de circulaţie sau a producerii unui accident rutier, cu scopul de a agresa sau a ameninţa celelalte persoane implicate, provocându-le "o stare de suferinţă fizică, psihică sau emoţională", se poate pedepsi cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se propune a fi sancţionată şi fapta realizată prin afişarea unei arme cu efect letal sau a unui obiect cu efect similar, iar dacă aceste arme chiar sunt folosite, pedeapsa poate creşte de la doi la zece ani de închisoare, la care se adaugă suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de la cinci la zece ani.

Senatorul PNL doreşte ca aceste pedepse să se aplice, în mod corespunzător, şi pentru însoţitorii şoferului agresiv, dacă aceştia participă la realizarea faptelor de agresiune în trafic.

În plus, parlamentarul propune şi sancţionarea faptei conducătorului auto, "ce constă într-o acţiune sau inacţiune prin care cu intenţie provoacă sau cauzează altor participanţi la trafic un prejudiciu material semnificativ sau punerea vieţii în pericol, prin blocare, acroşarea, lovirea sau distrugerea unui mijloc de transport aflat în trafic, folosind propriul autovehicul".

"Prezenta iniţiativă legislativă creează în acest sens cadrul legal necesar tragerii la răspundere şi sancţionării oricărei forme de violenţă în trafic, precum şi posibilitatea aplicării directe a sancţiunii de către agentul de circulaţie care a constatat fapta. Luarea acestei măsuri se impune cu celeritate în vederea reintroducerii ordinii în trafic şi asigurării protecţiei cetăţenilor şi a condiţiilor de mers în siguranţă", se mai arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Senatorul PNL Dorin Dobra a declarat pentru AGERPRES că va depune proiectul de modificare a Codului Rutier cel mai probabil la începutul lunii februarie.

×
Subiecte în articol: noul cod rutier cod rutier