Informatica românească înregistrează un nou succes la European IT & Software Excellence Awards, competiţie care desemnează cele mai bune proiecte din Europa.
Proiectul de implementare a Reţetei Electronice dezvoltat pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a obţinut la Londra, în cadrul Galei European IT & Software Excellence Awards titlul de Winner la categoria: Enterprise Solution of the Year.
Sistemul dezvoltat de HP România, în calitate de contractor şi integrator, şi SIVECO, în calitate de subcontractor, a primit aprecierea juriului pentru implementarea unui sistem de control pentru reţetele compensate şi gratuite, pentru asistarea procesului de prescriere şi pentru eficientizarea şi reducerea erorilor.
Proiectul a fost apreciat şi pentru îmbunătăţirea procesului de eliberare a medicamentelor, monitorizarea în timp real a cererii şi consumului de medicamente gratuite şi compensate în România, precum şi pentru reducerea posibilităţilor de fraudare a FNUASS (Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate).
„Implementarea Sistemului Informatic de Prescripţie Electronică a condus la monitorizarea în timp real a consumului de medicamente în România, la reducerea substanţială a erorilor de medicaţie şi a fraudelor, la statuarea unui sistem de control şi supervizare a prescripţiei. Prescripţia Electronică reprezintă o componentă esenţială a Platformei Informatice a cărei dezvoltare continuă cu implementarea Cardului naţional şi lansarea Dosarului Electronic al Pacientului”, a declarat Radu Ţibichi, Preşedintele CNAS.
„Trecerea la prescripţia electronică marchează o schimbare profundă în sistemul de sănătate românesc care s-a bazat aproape în totalitate pe hârtii scrise de mână. Ştim că evaluarea juriului competiţiei European IT & Software Excellence Awards este una foarte serioasă, iar în acest an valoarea proiectelor a fost una foarte ridicată”, declară Radu Enache, Director General, Hewlett-Packard Romania.
Soluţia IT implementată contribuie la reducerea riscului de apariţie a erorilor prin eliminarea reţetelor scrise de mână şi creşterea încrederii pacienţilor în sistemul de sănatate prin acurateţea prescrierii şi reducerea timpului de aşteptare în farmacii.
Proiectul pentru Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică a fost demarat la data de 1 februarie 2012. Începând din 01 ianuarie 2013, reţetele se eliberează folosind exclusiv sistemul informatic, până în prezent fiind eliberate peste 50 de milioane de reţete electronice.
„Ne onorează acest premiu, deoarece concurenţa a fost extrem de puternică. Proiectele selectate au fost de mare complexitate şi impact. În acest an au participat 80 de companii din 16 ţări. Dezvoltăm sute de proiecte atât în ţară, cât şi în ţări de pe patru continente. Sistemul IT de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este unul dintre cele mai grele. Au fost făcute eforturi uriaşe, dar acum începem să vedem rezultatele extraordinare ale acestor eforturi”, apreciază Dragoş Dobran, Director Departament eHealth din cadrul SIVECO Romania.
European IT & Software Excellence Awards, una dintre cele mai cunoscute competiţii europene, selectează şi recompensează în fiecare an producătorii şi distribuitorii de software cu performanţe de excepţie în dezvoltarea şi livrarea de produse informatice.
Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională "Investiţii pentru viitorul dumneavoastră".
Despre CNAS
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este instituţie publică, autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, al cărei principal obiect de activitate îl reprezintă asigurarea funcţionării unitare şi coordonate a sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România.
Asigurările sociale de sănătate din România reprezintă principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei care asigură accesul la un pachet de servicii de baza pentru asiguraţi: servicii medicale, servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi alte servicii la care au dreptul asiguraţii şi se suportă din fondul national unic de asigurari sociale de sănătate.
Despre HP
HP este cel mai mare furnizor mondial de infrastructură IT, software, servicii şi soluţii informatice pentru persoane fizice şi organizaţii de toate dimensiunile.
În fiecare zi şi aproape în toate ţările din lume, HP ofera clienţilor săi beneficiile şi avantajele colaborării cu o companie de talie mondială ce deţine un portofoliu complet de produse şi servicii IT şi are o capacitate continuă de inovare şi competitivitate.
HP concepe, dezvoltă şi implementeaza soluţii tehnologice care generează valoare adăugată afacerilor, creează valoare socială şi îmbunătăţesc viaţa şi activitatea clienţilor săi.
În cadrul Enterprise Services, unul din cele mai mari segmente de business din HP, strategia este de a livra soluţii informatice de înaltă valoare pentru a ajuta beneficiarii să inoveze, să gestioneze informaţii şi riscuri şi să devină mai agili, astfel încât să îşi poată servi mai bine clienţii şi cetăţenii.
Despre SIVECO Romania
SIVECO Romania este liderul caselor româneşti de software şi unul dintre liderii regionali de succes în domeniul eLearning, eHealth, eAgriculture, eCustoms, eGovernment şi eBusiness din Europa Centrală şi de Est. Compania dezvoltă şi exportă soluţii IT şi proiecte de consultanţă cu valoare adăugată ridicată către ţări din Comunitatea Europeană, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi spaţiul Comunităţii Statelor Independente.
Compania a fost înfiinţată în 1992 şi are, la nivel internaţional, peste 1.000 de angajaţi.
Citește pe Antena3.ro