x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sondajul care dă fiori. Extremiştii de la Frontul Naţional din Franţa, pe primul loc în sondaje, în premieră!

Sondajul care dă fiori. Extremiştii de la Frontul Naţional din Franţa, pe primul loc în sondaje, în premieră!

de Istvan Deak    |    10 Oct 2013   •   10:12
Sondajul care dă fiori. Extremiştii de la Frontul Naţional din Franţa, pe primul loc în sondaje, în premieră!

Frontul Naţional, primul partid din Franţa? Ceea ce nu era până acum decât un slogan, repetat până la saţietate de către Marine Le Pen şi prietenii săi, este pe cale de a deveni o realitate electorală, relatează Le Noul Observateur.

Publicaţia franceză prezintă, în exclusivitate, rezultatele unui sondaj de opinie potrivit căruia formaţiunea naţionalistă şi xenofobă franceză Frontul Naţional se clasează pe primul loc în intenţiile de vot înaintea scrutinului europarlamentar din 2014, devansând pentru prima dată mişcarea de centru-dreapta UMP şi Partidul Socialist, aflat la guvernare.

Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Ifop la comanda publicaţiei Nouvel Observateur, 24% dintre francezi intenţionează să voteze cu formaţiunea naţionalistă şi xenofobă Frontul Naţional în scrutinul europarlamentar din mai 2014. Pe locul doi în preferinţele electorale se clasează Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, centru-dreapta), cu 22%, în timp ce socialiştii (PS), aflaţi la guvernare, sunt creditaţi doar cu 19%. "Pentru prima dată într-un sondaj de opinie realizat înaintea unui scrutin cu caracter naţional, Frontul Naţional devansează clar atât Partidul Socialist, cât şi Uniunea pentru o Mişcare Populară", explică institutul de sondaje.

Frontul Naţional a obţinut doar 6,34% din voturi în scrutinul europarlamentar din 2009. În acest context, liderul formaţiunii naţionaliste şi xenofobe, Marine Le Pen, a declarat că este pregătită să candideze pentru funcţia de preşedinte al Franţei.


×
Subiecte în articol: frontul national francez marine le pen