x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spania - Romanii, injurati pe versuri

Spania - Romanii, injurati pe versuri

05 Apr 2005   •   00:00


Romanii din Spania sunt tinta unui cantecel plin de ura, de amenintari si de venin, compus de un baietandru spaniol, care a devenit faimos peste noapte pentru ca ii injura pe imigranti.

Click pt a asculta/descarca cantecul

  • de ANA ILIE
  • OBSERVATOR
  • SARACIE. Romanii pleaca in Spania in cautarea unui trai mai bun si a unui salariu decent

  • "Va primi o amenda usturatoare"

    Mai intai, nu au permis mai multor autocare pline-ochi cu romani dornici sa inceapa o viata noua in strainatate sa intre pe teritoriul lor, declansand un scandal diplomatic care s-a lasat cu acuzatii, demiteri si zeci de oameni intorsi in tara, nemancati si nedormiti.

    Mai nou, spaniolii isi exprima ura fata de romani printr-un cantecel care face furori in discoteci, rasuna la maximum din masini si se propaga fulgerator pe Internet. "Ma c.. in ei de nenorociti de romani" este titlul unei piese al unui Disk-jockey, un muzician care mixeaza in discoteci, care isi spune DJ Syto.

    DIRECT. Citat de editia electronica a popularului cotidian spaniol El País, cantecelul, extrem de simplu ca linie melodica, are versuri ce incita la ura impotriva compatriotilor nostri.

    El incepe direct: "Astazi vreau sa va vorbesc despre cineva/Despre o natie care ne invadeaza". "Autorul" acestor versulete continua cu ceea ce se doreste o ironie la adresa imigrantilor romani, oamenii care accepta sa lucreze acolo si atunci cand spaniolii nu au chef: "Ei sunt romanii, oameni care muncesc si in zilele noastre libere". DJ Syto mai are destule nemultumiri fata de romani, pe care nu ezita sa le exprime in acelasi cantec: "Sunt acesti nenorociti romani/Care merg si la discoteca (...) Romanii astia care fac pe smecherii si muncesc in restaurante". Si pentru ca romanii l-au suparat atat de tare, fie muncind in toate zilele saptamanii, fie lucrand in restaurante sau mergand la discoteca sa se destinda, DJ Syto isi varsa "nervii" in cateva versuri, mai mult decat dure, care incita la ura si razbunare. "Ma c.. in acesti nenorociti de romani, fii de curve, am sa le tai mainile", "Ma c.. in ei si in tara lor".

    AUTORUL. Autorul cantecelului xenofob, DJ Syto, in varsta de 23 de ani, sustine ca a scris piesa in urma cu un an, ca o gluma intre prieteni. Citat de El País, DJ Syto a marturisit ca locuieste intr-un orasel din Valencia, "un loc linistit inainte sa apara imigrantii". "De cand au venit, au avut loc tot felul de delicte. Sunt constient ca nu sunt toti delincventi, dar generalizez pentru ca aceasta este o metoda mai agresiva de a-i ataca", a povestit acesta. El País a subliniat ca multi considera ca piesa este exagerata si il numesc pe DJ Syto "nazist", insa "autorul" spune senin ca multa lume i-a scris pentru a-l felicita, desi, tot el marturiseste, a intalnit si oameni care nu au avut probleme cu romanii.

    AUTORITATILE. Potrivit cotidianului spaniol, autoritatile au fost sesizate in legatura cu piesa "Ma c.. in ei de nenorociti de romani" inca din mai 2004, de catre asociatia SOS Racismo si, potrivit unui reprezentant al acesteia, "autoritatile au raspuns solicitarii in iunie si au spus ca problema se afla in mainile unui judecator".

    Nici romanii din Spania nu au ramas nepasatori la versurile incendiare. Presedintele Asociatiei Tarilor din Est, Angela Placintar, sustine ca nu este bine ca publicul sa vocifereze prea tare impotriva piesei, pentru ca s-ar putea obtine exact contrariul a ceea ce vor romanii, anume o atitudine de respingere din partea spaniolilor.

    DISCRIMINARE CONDAMNABILA
    Romania s-a dotat cu un Consiliu National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care se ocupa de obicei cu subiecte de genul celui care face acum valva in presa. Contactata de Jurnalul National, Monica Vasile, de la CNCD, ne-a declarat ca este la curent cu povestea legata de hit-ul spaniol "Me cago en estos putos rumanos".

    "Ce va pot spune este ca, in mod normal, Spania, ca un stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, ar trebui sa ia atitudine in legatura cu actiunea, care in mod clar are un caracter discriminatoriu, avand in vedere ca si ei, ca si noi, au obligatia sa puna in aplicare directivele europene privind combaterea discriminarii", ne-a declarat doamna Vasile. Reprezentanta CNCD a adaugat ca spaniolii nu au o institutie similara cu CNCD, dar in mod normal exista autoritati publice care pot sa ia masuri impotriva difuzarii acestei melodii si fata de mesajul pe care-l transmite.

    "Noi, CNCD, avem un program de prevenire si combatere a discriminarii cu niste organizatii neguvernamentale din Spania, iar eu am trimis deja niste mail-uri catre partenerii nostri din Spania, ca eventual sa ia ei atitudine publica fata de aceasta melodie. Si sper sa am un raspuns de la ei cat mai repede, sa ne spuna ce au facut acolo", a spus Monica Vasile. Potrivit ei, in primul rand, "Ministerul Afacerilor Externe ar fi fost cel mai bine sa ia atitudine, eventual sa trimita o nota catre Ambasada Spaniei, pentru ca e intr-adevar o situatie foarte delicata". (Marina Constantinoiu)

    "NU LE RASPUNDEM"
    Referindu-se la activitatea tanarului DJ Syto, cativa dintre tinerii compozitori romani au recunoscut ca "nu trebuie sa ne coboram la mintea lor".

    Iata ce ne-a declarat Mihai Ogasanu: "N-am auzit de cantaretul acesta, DJ Syto, sau formatie, ce-o fi. Ma mira aceasta atitudine de a generaliza si de a baga in aceeasi oala un popor intreg. Poate ar trebui sa-i intrebam de ce au facut aceasta melodie, care au fost motivele pentru care s-au nascut aceste versuri? Ma intreb oare ce-au facut romanii care au fost pe-acolo de i-au "inspirat" in asa masura pe acesti interpreti? In nici un caz insa nu se rezolva astfel lucrurile. Nu trebuie sa ne coboram la mintea lor si sa dedicam si noi, romanii, o piesa poporului spaniol".

    Fratele Nicolei s-a stabilit la Barcelona. Poate din aceasta cauza, sotul artistei, compozitorul Mihai Alexandru, este putin subiectiv si ne roaga sa-l iertam pe fanaticul DJ: "Saracul, e revoltat. Problema e ca acolo, printre romanii care muncesc, mai sunt si unii care nu-s blanzi sau nu-s cuminti".

    Andrei Tudor s-a gandit la o solutie concreta: sa le trimitem cantaretilor o scrisoare deschisa, in care sa ne spunem punctul de vedere. "Poate respectivul cantaret este frustrat din cauza ca, in Spania, majoritatea locurilor din orchestre, mai ales din cele simfonice, sunt ocupate de romani. Sau poate se refera la cei care le "fura" locul de munca la cules de capsuni. Nu stiu. Singura solutie ar fi sa le trimitem un drept la replica". (Catalina Iancu, Roxana I. Ancuta)

    "Va primi o amenda usturatoare"



  • de ANCA ALEXE, COSTIN ANGHEL

  • Referindu-se la compozitia DJ-ului spaniol, Daniel Ionita, presedintele Asociatiei de romani din Castellon, a declarat ca "melodia este mai veche. A creat valva pentru ca abia acum a fost postata pe Internet, insa romanii din Barcelona o stiu de mult timp. Nu se poate spune ca a avut un impact mare pentru ca romanii sunt obisnuiti cu ostilitatile spaniolilor. I-a afectat probabil putin la inceput, dar s-au obisnuit. Problema este ca aici sunt tot felul de romani. Nu poti sa stii daca unul dintre ei nu s-a certat cu vreun spaniol prin cine stie ce discoteca, iar ala s-a suparat si a compus melodia asta. In tot cazul, autoritatile sunt de partea noastra si vor actiona cum se cuvine. De obicei sunt foarte operative. Probabil ca acel DJ va primi o amenda usturatoare pentru declaratiile xenofobe pe care le-a strecurat in cantec". Pe de alta parte, consulul Romaniei la Madrid, domnul Nicu Stan, a afirmat ca nu este problema institutiei de la Madrid, ci a celei de la Barcelona. Insa la Consulatul de la Barcelona, la ora trei dupa-amiaza nu raspunde nimeni.

    NEDUMERITI. Pe forumurile comunitatilor de romani din Spania problema se abordeaza altfel. "E o melodie pe care puteti asculta un site porno", spune Mona, o romanca din Spania. Ironia ei este de inteles. "Sincer, pe mine aceasta melodie m-a facut sa sufar foarte tare. Nu stiu ce probleme au spaniolii din Castellon cu romanii, dar sunt convinsa de faptul ca noi, tinerii, nu i-am atacat niciodata. Ne-am vazut de treaba noastra", continua Mona. Altii nu inteleg ce inseamna cu adevarat "Me cago en estos putos rumanos". Stefan, un alt imigrant roman aflat la Barcelona, nu intelege de ce spaniolii au compus aceasta melodie.

    UN TERIBILIST. "Cantaretul nu e decat un baietas, un tip care-si face in casa piesele cu niste instrumente… dubioase. Versurile melodiei sunt foarte dure la adresa romanilor. Am vrut sa fac o emisiune la radio despre acest tip si melodia sa, dar m-am gandit ca asa melodia va deveni cunoscuta. Acum o gasesti pe Internet. Nu o stiu prea multi", spune Alin Alexandru Mercas, de la Asociatia Romano-Spaniola "Romania". Despre asa-zisul DJ spaniol, Mercas afirma ca este un rasist cunoscut. "Nu e la prima melodie de acest fel, are cantece de genul asta si despre marocani si alti imigranti. Cred ca in spatele lui sta si o organizatie spaniola nazista", spune reprezentantul Asociatiei "Romania".

    Numarul tot mai mare de emigranti din Spania pare, in viziunea lui Mercas, cauza aparitiei acestor cantece jignitoare la adresa imigrantilor de diferite nationalitati din Spania. "Spaniolii sunt spanioli, restul sunt restul, ei asa vad treaba", afirma Mercas.

    Presedintele Asociatiei din Alcala de Henares, Gheorghe Gainar, ne-a declarat telefonic: "Nu stiu nimic despre acest subiect. Se poate sa fie, dar eu inca n-am aflat nimic, zilele urmatoare o sa aflu mai multe detalii".

    VERSURI

    "Astazi vreau sa va vorbesc despre cineva / Despre o natie care ne invadeaza / Ei sunt romanii, oameni care muncesc / Si in zilele noastre libere / Sunt acesti nenorociti romani / Care merg si la discoteca / Romanii astia care fac pe smecherii / Si muncesc in restaurante / Ma c.. in acesti nenorociti de romani, / Fii de curve, am sa le tai mainile / Ma c.. in ei si in tara lor"
  • ×
    Subiecte în articol: observator romani romănii Spania spaniol syto