x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştefaneşti - "Vrem să ple-ce Ra-ba-boc!”

Ştefaneşti - "Vrem să ple-ce Ra-ba-boc!”

de Diana Scarlat    |    05 Iun 2008   •   00:00
Ştefaneşti - "Vrem să ple-ce Ra-ba-boc!”

Ştefăneşti ne-a demonstrat că în România şi eternă şi paradoxală în acelaşi timp, se poate! Revoluţia ilfoveană abia ieri a început cu adevărat, după anularea votului de la Ştefăneşti. • VIDEO

Ştefăneşti ne-a demonstrat că în România şi eternă şi paradoxală în acelaşi timp, se poate! Revoluţia ilfoveană abia ieri a început cu adevărat, după anularea votului de la Ştefăneşti.

Imadiat după ce au apărut la tv, penegiştii s-au împrăştiat ca prin minune. S-au adunat cîtă frunză, cîtă iarbă, imediat după ce au aflat de la televizor că BEC a decis anularea votului. Fericiţi că le venise rîndul să sărbătorească, în frunte cu fostul primar, Rababoc. După ce-au dispărut penegiştii, puţin după ora cinci, în faţa sediului PSD s-au strîns cîteva sute de pesedişti furioşi că li s-a anulat votul.

"Jos mafia! Vrem schim-ba-re! Noi de-ai-cea nu ple-căm / nu ple-căm a-ca-să/ pî-nă nu vom cîş-ti-ga / li-ber-ta-tea noas-tră! Vrem schim-ba-re! Vrem schim-ba-re! Rababoc, nu uita / asta nu-i comuna ta!”.

CULMEA PARADOXULUI. Schimbarea de la Ştefăneşti este culmea paradoxului: "Vrem schimbare!” Comuna a fost condusă de PSD încă de la înfiinţarea partidului, deci logica ar fi ca "schimbarea” să însemne un alt partid. Da’ de unde? Cei care au ieşit în stradă să strige că vor schimbare sînt tot pesediştii. Pînă aici nu are logică, dacă nu avem şi celelalte date ale problemei: fostul primar pesedist, Anghel Rababoc, s-a mutat la PNG pe ultima sută de metri, dar a candidat la acelaşi fotoliu pe care l-a ocupat în ultimii 21 de ani. Deci de schimbarea primarului e vorba, nu de a partidului. Iar chestia asta cu partidele nici nu prea are mare importanţă într-o comună atît de scumpă, unde politica se face între două clanuri rivale. Cu viitoarea autostradă spre Braşov, transferuri de terenuri de miliarde la mîna primarului şi a consiliului local, chiar lîngă a noastră capitală europeană.

Să-L IA DRACU PE BECALI!” "Becali a făcut treaba asta. A cumpărat pe toţi ăia de la parlament. Băsescu a fost cu noi, c-a zis să meargă în continuare”, îşi dădea cu părerea unul dintre pesedişti care fusese cu ochii pe toate ştirile în lutimele trei zile, deci era la curent cu toate declaraţiile politicienilor. Pesediştii îl înjură de mama focului pe vecinul Jiji, care, zic ei, le-a furat votarea. "Să vină Băsescu! Să vină Băsescu!”, se scanda printre înjurăturile la adresa lui Gigi becali. Pentru că între timp, preşedintele ţării şi-a cîştigat ceva electorat fidel în comună. Da’ tot prin sat mai umblă vorba că celălalt candidat la primărie, proaspăt anulat, Aurel Pîrvu, ar avea şi el o legătură de rudenie, tot cu Jiji. Da’ nu-i nimic, pentru că şi membrii aceleiaşi familii ştefăneştene fac parte din partide diferite...

VIZITE LA POLIŢIE. "L-a luat la post pe Adi a lu’ Dorel că de ce iese-n stradă” Chiar cînd scandarea era în toi, doi dintre revoltaţi au fost luaţi pe sus şi duşi la secţia de poliţie. Mulţimea s-a mai răsfirat pentru un timp. Oamenii nu mai înţelegeau ce se întîmplă, iar scandările s-au oprit. "Ce vrei făi, e prea puternic ăsta!”, se-ncinsese discuţia între femeile politice ale comunei, retrase la umbră. Apoi s-au aşezat la ştirile de la tv, dat tare, cît să audă tot boboru’. Iar clanul advers s-a reorganizat pe partea cealaltă a străzii, cum ne-au obişnuit din ziua alegerilor pînă acum. Ştiu ei cum să-şi împartă strada în două, că doar sînt în familie...

În tot acest timp, sub umbrar, lăutarii struneau de zor o paranghelie spre siesta lui Rababoc şi-ai lui...

Reacţii

“În acest moment sînt două anchete în derulare. Una este ancheta Poliţiei, care este o anchetă penală, ca urmare a existenţei indiciilor temeinice de influenţare şi determinare a obţiunilor de vot, iar rezultatele preliminare ale acestei cercetări au fost deja înaintate către BEC. A doua anchetă ţine de o verificare internă privind modul de intervenţie a forţelor de ordine, de jandarmerie sau de poliţie, în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de ordine publică pe durata zilei de vot, în principal în Ştefăneşti, dar nu numai”, a declarat ieri ministrul de In­terne, Cristian David. La rîndul său, liderul PSD Ilfov, Gabriel Oprea, a declarat, după decizia BEC, că, dacă aceste alegeri vor fi repetate de zece ori, PSD le va cîştiga de fiecare dată. El a spus că PSD Ilfov respectă decizia BEC de a anula alegerile din Ştefăneşti şi a apreciat că militanţii social-democraţi au avut o campanie legală şi cinstită.


×
Subiecte în articol: observator