x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stewarzii care asigură paza la finala Cupei Europa League vor învăţa simboluri naziste, fasciste şi rasiste pentru a şti ce bannere să confişte

Stewarzii care asigură paza la finala Cupei Europa League vor învăţa simboluri naziste, fasciste şi rasiste pentru a şti ce bannere să confişte

de Dan Radu    |    09 Mar 2012   •   14:11
Stewarzii care asigură paza la finala Cupei Europa League vor învăţa simboluri naziste, fasciste şi rasiste pentru a şti ce bannere să confişte

Stewarzii care vor asigura paza la finala Cupei Europa League, din 9 mai, de la Bucuresti, vor fi instruiti sa recunoasca simboluri naziste, fasciste sau rasiste pentru a sti ce bannere sa confiste, in eventualitatea in care acestea contin astfel de insemne, a anuntat directorul de Programe si Investitii al Federeatiei Romane de Fotbal (FRF), Dumitru Mihalache.

"Sunt pagini intregi de simboluri naziste sau rasiste, unele de care nici nu avem habar, dar pe care toti oamenii insarcinati cu paza de la Arena Nationala le vor invata. In felul acesta vor putea recunoaste fie un simbol, fie o forma geometrica de pe un banner, care poate fi combinata cu una de pe un alt banner. Oricum, inainte de inceperea meciului, vor trebui sa fie arborate toate bannerele, iar daca unele sunt jignitoare, cei care le-au adus vor fi rugati politicos sa le predea", a declarat Mihalache.

Acesta este doar unul dintre lucrurile care trebuie puse la punct, in urmatoarele doua luni, pana la finala Europa League, de anul acesta. Principala sarcina a organizatorilor va fi schimbarea gazonului, lucrare care va costa Primaria Capitalei patru milioane de lei.

"Lucrarea va incepe maine si va fi gata in maximum o luna, in functie de conditiile meteo. Schimbarea gazonului va costa patru milioane de lei, aproximativ un milion de euro, si va fi executata de firma STRI, care este partenerul oficial al UEFA", a declarat directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Radu Popa.

Schimbarea gazonului va presupune si inlocuirea unui strat de 10 centimetri din nisipul de sub iarba. In contul banilor intra si inchirierea pana in luna octombrie a unui sistem de iluminat artificial menit sa asigure fotosinteza firelor de iarba din gazon.

Potrivit primarului Capitalei, Sorin Oprescu, pretul este unul corect, desi initial i se paruse exagerat.

"Nu e mare, m-am interesat si eu. Pentru ca si mie mi s-au parut niste dimensiuni mai mari... dar nu, specialistii spun ca in aceasta suma intra si instalatia de iluminare artificiala. Este pentru prima oara cand Primaria intervine financiar in problema gazonului. Pana acum, banii pe gazon au fost asigurati de constructor", a spus Oprescu.

Directorul ALPAB, societate care adiministreaza gazonul de pe Arena Nationala, a adaugat ca actualul gazon este functional, insa pentru o finala de Europa League, pretentiile sunt mult mai mari.

"Acest gazon a tinut 18 meciuri si, daca nu urma finala Europa League, ar fi tinut mult si in continuare. Insa nu putem spune ca este un gazon perfect, ori pentru o finala, gazonul trebuie sa fie repros. Trebuie sa intelegem ca, la un stadion de aceasta clasa, gazonul se schimba periodic, se intampla peste tot in lume", a spus Radu Popa.

40.000 de turisti, asteptati pe 9 mai

Potrivit primarului Sorin Oprescu, pe 9 mai sunt asteptati in jur de 40.000 de turisti la Bucuresti.

"Sunt asteptati peste 40.000 de turisti. Saptamana viitoare vom discuta cu reprezentantii fortelor de ordine - jandarmi, politisti pentru a ne asigura ca turistii se vor simti in siguranta. Vom discuta, de asemenea, cu cei de la Rutiera, pentru a evita sa avem parte de o harababura in trafic", a spus Oprescu.

Acesta a adaugat ca a luat in considerare si varianta de a elibera o banda de drum pe care sa circule doar spectatorii veniti pentru meci, insa s-a decis ca acest lucru ar incurca si mai mult lucrurile.

"Sunt implicati in organizare toti directorii din Primarie. Ne vom asigura ca si hotelierii pot face fata turistilor, ne vom asigura si ca turistii vor fi preluati in conditii sigure de la aeroport", a declarat Oprescu.

Potrivit directorului de Programe FRF, Dumitru Mihalache, 18.000 de spectatori vor fi suporterii celor doua finaliste, care vor primi fiecare cate 9.000 de bilete fiecare. 20.000 de bilete au fost deja vandute spectatorilor din Romania, restul urmand sa fie puse in vanzare, in strainatate.

Suporterii care vor veni cu curse charter la Opopeni sau Baneasa vor fi preluati cu autocare speciale si dusi la stadion. De acolo, autocarele ii vor purta in cele doua spatii special amenajate in Capitala - suporterii uneia dintre finaliste in Piata Constitutiei si ceilalti in Piata George Enescu.

Acolo, Primaria, in colaborare cu FRF vor organiza competitii sportive pentru suporteri.

"Nu va fi ceva prea elaborat, din experienta noastra, in jumatate de ora suporterii vor fi deja in pub-uri sau in cafenelele din zona", a spus Dumitru Mihalache.

Aceleasi autocare vor prelua suporterii cu trei ore inainte de meci si ii vor duce la stadion.

In paralel cu finala, FRF organizeaza o serie de alte evenimente, precum un campionat de fotbal pentru elevi, la care vor participa peste 100 de scoli din tara. Trofeul campionatului pentru elevi va fi inmanat de presedintele UEFA, Michel Platini, pe 8 mai.

Acesta va aduce la Bucuresti si trofeul finalei Europa League, de anul acesta, care, incepand cu 11 aprilie, va fi expus in mai multe locuri din Bucuresti.

Finisarea stadionului

Strict pentru finala de la 9 mai vor fi aduse si cateva modificari minore Arenei Nationale.

Locurile destinate ziaristilor vor fi extinse la 1.000. De asemenea, vor fi extinse parcarile destinate carelor de televiziune. Transmisia TV va fi asigurata de o echipa de trei ori mai numeroasa ca la un meci obisnuit de Europa League.

Potrivit presedintelui FRF, Mircea Sandu, finala va fi urmarita de aproximativ 60 de milioane de telespectatori.

"Din cate imi pot da seama, in functie calibrul echipelor aflate anul acesta in competitie, finala de la Bucuresti va fi mult mai bine cotata ca cea de anul trecut, de la Dublin. Daca Mancester United se va califica in finala, sunt sigur ca audienta TV se va tripla", a spus Sandu.

La stadion se vor monta si suporti suplimentari pentru felinare, se vor trage circuite electrice speciale, la nivelul gazonului, pentru camerele TV, iar in ziua finalei vor functiona nu mai putin de 50 de bufete pentru spectatori si 5 locuri de ospitalitate pentru VIP-uri.

Oprescu a adaugat ca pe traseul care duce la Arena Nationala vor fi puse marcaje speciale, organizate statii de taxiuri si se vor astupa eventualele gropi din asfalt.

×