x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

20 Noi 2009   •   00:00

20 noiembrie 2009



REFERENDUM VALABIL
Curtea de Apel Bucureşti a decis ieri respingerea cererii organizaţiilor neguvernamentale de suspendare a referendumului stabilit pentru 22 noiembrie. Ca urmare, consultarea electoratului pentru reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la Parlament unicameral rămâne valabilă pentru duminică, atunci când au loc şi alegerile pentru preşedintele României. Deşi decizia Curţii putea fi atacată cu recurs, avocatul Pro Democraţia şi al Agenţiei de Monitorizare a Presei, ONG-urile care au depus cererea de suspendare, a explicat că, deoarece nu se putea judeca până duminică, această cale de atac nu este utilă.

ATAC ÎN AFGANISTAN

O bază a contingentului românesc din Afganistan a fost vizată de un atac cu maşină-capcană. Potrivit agenţiei ANSA, citată de Mediafax, atentatul a avut lor ieri-dimineaţă la intrarea în baza din districtul afgan Shah Joy, în provincia Zabul (sud-est). Trei militari din cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) au murit în urma atacului. Din informaţiile preliminare disponibile la ora închiderii ediţiei, două dintre victime sunt de naţionalitate americană. Atentatul a curmat vieţile altor 10 persoane, din rândul populaţiei civile. Comandantul serviciilor de securitate afgane din provincia Zabul a afirmat că ţinta a fost un vehicul blindat staţionat la intrarea în bază. (Irina Cristea)

SUPERLABORATOR
Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală a aplicat pentru obţinerea a peste 16 milioane de euro fonduri structurale. Banii vor fi utilizaţi pentru realizarea celui mai mare laborator de cercetare medicală cu sistem de maximă securitate din această zonă europeană, informează conducerea. Managerul institutului, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că noul laborator va fi gata în doi ani, iar valoarea fondurilor structurale pentru realizarea acestuia este de 16,8 milioane de euro. El a mai spus că se doreşte construirea în Institutul "Matei Balş"a unui laborator, după modelul celui de la Atlanta.

COMPENSAŢII AERIENE

Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) de la Luxemburg a stabilit ieri printr-o hotărâre că pasagerii zborurilor întârziate pot avea dreptul la compensaţii. "Atunci când ajung la destinaţia lor finală cu trei ore sau mai mult după ora de sosire prevăzută, călătorii pot, asemănător pasagerilor zborurilor anulate, să solicite companiei aeriene plata unei compensaţii forfetare, cu excepţia cazului în care întârzierea este cauzată de împrejurări excepţionale", a stabilit CJCE. Într-o hotărâre pronunţată joi, Curtea de Justiţie precizează drepturile de care dispun pasagerii zborurilor întârziate în raport cu compania aeriană în temeiul regulamentului comunitar referitor la compensarea şi asistenţa pasagerilor aerieni.

×
Subiecte în articol: observator