x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stirile zilei

Stirile zilei

16 Iul 2005   •   00:00

16 iulie 2005

Dosar - Plesita, pus sub acuzare


Fostul sef al Departamentului de Informatii Externe (DIE) de pe vremea lui Ceausescu, generalul Nicolae Plesita, a fost pus sub acuzare de catre procurorii militari de la Bucuresti pentru legaturile sale cu teroristul Ilich Ramirez Sanchez, alias Carlos Sacalul. Plesita este acuzat de terorism si crime "contra pacii si umanitatii", pentru implicarea sa in operatiunile regimului comunist, la putere in Romania pana in decembrie 1989, care viza "reducerea la tacere a disidentilor romani, cu ajutorul in special al mercenarilor precum Carlos", potrivit unui comunicat al Parchetului Militar. Audiat la sfarsitul saptamanii trecute de procurori, Plesita a recunoscut ca a folosit drept om de legatura intre Carlos si fostul dictator Nicolae Ceausescu. (Marina Constantinoiu)

Bosfor - Cargou cu romani la bord scufundat


O nava cu un echipaj de zece persoane la bord, din care cinci romani, s-a scufundat ieri-dimineata in stramtoarea Bosfor. Noua marinari aflati pe cargoul "Corona Z" sub pavilion Panama au fost salvati de un vas turcesc, care a receptat mesajul de ajutor, iar autoritatile din zona au inceput cautarea eventualilor supravietuitori. Reprezentantii Autoritatii Navale Teritoriale spun ca pe cargoul care s-a scufundat se aflau cinci marinari romani si cinci sirieni, dar comandantul navei, Mihai Hava, este dat disparut. Cargoul care era incarcat cu fier vechi, a parasit Portul Constanta in urma cu doua zile si se indrepta spre Mardas, Turcia. (Mariana Craciun)

Analiza - Legile justitiei, din nou sub lupa


Presedintele Traian Basescu a retrimis spre analiza Curtii Constitutionale reglementarile legislative privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, asa cum anuntase inaintea votului din Parlament. Dupa refacerea articolelor declarate de Curte ca neconstitutionale, pachetul de legi nu se mai intorcea la Curte decat daca institutia era sesizata de cineva. Basescu a cerut astfel Curtii sa se pronunte asupra modificarilor facute de Parlament inainte sa promulge actul normativ. (Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: observator