x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu îngrijorător: Reîmpăduririle nu vor rezolva problema încălzirii climatice.

Studiu îngrijorător: Reîmpăduririle nu vor rezolva problema încălzirii climatice.

de Agerpres    |    21 Iun 2011   •   09:39

Chiar daca padurile sunt surse de carbon, proiectele de reimpadurire nu vor avea decat un impact foarte limitat asupra schimbarii climatice, afirma un studiu stiintific publicat duminica in revista Nature Geoscience.

Vivek Arora de la Universitatea din Victoria (statul canadian British Columbia) si Alvaro Montenegro de la Universitatea din St.Francis (statul canadian Nova Scotia) au modelizat cinci scenarii de impadurire in 50 de ani, din 2011 pana in 2060.

Ei au examinat efectele acesteia asupra pamantului, apei, aerului daca temperatura la suprafata pamantului creste cu trei grade pana in 2100, in raport cu nivelurile preindustriale din 1850, si au constatat ca si daca toate terenurile cultivate din lume ar fi reimpadurite, incalzirea climatica nu ar fi redusa decat cu 0,45 grade C intre 2081-2100.

Aceasta se explica prin faptul ca padurile au nevoie de decenii pentru a fi suficient de mature pentru a capta bioxidul de carbon care stagneaza de secole in atmosfera.

O impadurire de ordinul a 50 % a pamanturilor cultivate nu ar antrena decat o reducere a cresterii temperaturii de 0,25 grade C. In mod evident, nici unul dintre scenarii nu este realist, in masura in care aceste terenuri cultivate sunt cruciale pentru a hrani populatia planetei, estimata a ajunge in 2050 la 9 miliarde de indivizi.

Potrivit altor trei scenarii, reimpadurirea zonelor la nivelul tropicelor este de trei ori mai eficienta pentru a evita reincalzirea decat in latitudinile mai ridicate si regiunile temperate.

Padurile sunt mai intunecate decat terenurile cultivate si deci absorb mai multa caldura. Plantarea lor in locuri acoperite cu zapada sau cereale de culori deschise diminueaza efectul de reflectare a energiei solare spre spatiul cosmic.

“Reimpadurirea in sine nu constituie o problema, este pozitiva, dar concluziile noastre arata ca ea nu este un instrument pentru a stapani temperatura daca se emit gaze cu efect de sera asa cum se procedeaza in prezent', a declarat pentru AFP Montenegro. “Reimpadurirea nu se poate substitui reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera', conchide studiul.

Despadurirea, in special a padurilor tropicale, este la originea a 10-20 % din emisiile de gaze cu efect de sera.

×
Subiecte în articol: mediu clima incalzirea globala reimpadurire