x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Studiu - Tinerii europeni vor sa faca afaceri

Studiu - Tinerii europeni vor sa faca afaceri

de Lucian Florea    |    20 Oct 2005   •   00:00
Studiu - Tinerii europeni vor sa faca afaceri

Tinerii din Europa au incredere in puterea lor de munca si sunt hotarati sa isi deschida propriile afaceri. Potrivit unui sondaj ale carui rezultate au fost prezentate recent la Bruxelles, mai mult de trei sferturi dintre elevii din mai multe tari europene considera ca a avea propria afacere este "cool". Aproape 90% din cei care au raspuns intrebarilor vor sa fie intreprinzatori si independenti din punct de vedere al carierei. Ei considera ca lumea afacerilor este deschisa oricui, fara sa fie nevoie de un "talent" pentru a pune bazele unei companii de succes.

CURAJ. Respondentii apreciaza totusi ca e greu sa incepi o afacere. Mai mult de jumatate sunt dispusi sa isi asume riscurile unei cariere independente si, in plus, cred ca daca prima initiativa de afaceri esueaza, vor avea si o a doua sansa.

In ce priveste domeniul in care doresc sa isi manifeste initiativele, majoritatea tinerilor au optat pentru mediul de afaceri. 23% vizeaza profesiile libere, iar 8% - majoritatea din tarile estice - doresc sa se afirme prin asociatii si organizatii non-guvernamentale.

Una dintre concluziile sondajului este ca sistemul educational din tarile dezvoltate isi face datoria de a instrui viitorii oameni ai muncii cu privire la lumea afacerilor. 68% dintre elevii intervievati considera ca scoala ii invata sa fie intreprinzatori si vor sa intre in legatura directa cu oameni de afaceri pentru a fi instruiti.

ESTICII, MAI OPTIMISTI. Un alt capitol al studiului a urmarit viziunea tinerilor asupra nivelului de viata. Daca vesticii sunt pesimisti in ce priveste perspectiva urmatorilor ani din punct de vedere economic, politic si social, 85% dintre tinerii din tarile estice si balcanice sunt convinsi ca nivelul de trai va creste simtitor in urmatorii cinci ani. Cat despre extinderea Uniunii Europene, 65% dintre adolescentii din Occident sunt de acord cu primirea noilor state candidate.

×
Subiecte în articol: observator