x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SUP pentru cel mai mare furt de cărbune de la SNLO

SUP pentru cel mai mare furt de cărbune de la SNLO

01 Aug 2011   •   21:00
SUP pentru cel mai mare furt de cărbune de la SNLO

Procurorii anticoruptie din Targu-Jiu au dispus scoaterea de sub ur­ma­rirea penala a angajatilor din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, anchetati in cel mai mare furt din istoria companiei, respectiv 2,5 milioane tone de carbune. In urma expertizei contabile, anchetatorii au ajuns la concluzia ca nu exista nici un prejudiciu, chiar daca faptele pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale exista.

Cel mai mare furt din istoria companiei de lignit a fost "dezumflat" de procurorii anticoruptie din Targu-Jiu. In urma cu aproape o saptamana, acestia au dat rezolutia de scoatere de sub urmarirea penala a celor anchetati in acest dosar, pe motiv ca nu exista prejudiciu.

Astfel, anchetatorii au apelat la doua expertize in aceasta cauza, una tehnica, cea care a confirmat faptul ca din documente rezulta raportari fictive ale productiei, si cea contabila, care a aratat faptul ca aceste raportari nu au influentat salariile salariatilor, neexistand, practic, prejudiciul.

Exista fapta, dar fara prejudiciu!
Dosarul s-a aflat sub ancheta de aproape doi ani. Initial, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj au fost cei care s-au ocupat de aceasta cauza, ei fiind si cei care au dispus inceperea urmarii penale fata de zece angajati ai SNLO pentru infractiuni de fals in inscrisuri, uz de fals si abuz in serviciu. Este vorba despre Vasile Cretan, fost director de exploatare, Ion Dobritoiu, director adjunct, Ion Ghica, fost director, Constantin Avram, sef cariera Lu­poaia, si sase ingineri topografi. Pro­curorii au descoperit insa ca faptele de fals si abuz au fost facute, dar nee­xistand o expertiza care sa confirme prejudiciul, nu poate exista in­frac­tiunea. Anchetatorii nu au dispus nici o alta masura administrativa, scoa­terea de sub urmarirea penala fiind "simpla".

Ancheta legata de disparitia mi­lioanelor de tone de carbune de la SNLO a inceput dupa ce in luna iulie a anului 2009 politistii din Gorj, veniti la Exploatarea Miniera Motru pentru a ancheta un furt de explozibil, au aflat de la salariati ca din depozite lipseste o cantitate mare de carbune. Initial, cantitatea de care s-a aflat a fost de 16 ori mai mica decat cea descoperita in final. Ulterior, Garda Financiara Gorj a facut un control la cele doua cariere ale Exploatarii Miniere din Motru si aveau sa constate ca din depozite lipseste o cantitate de 2,5 milioane de tone de carbune. O astfel de cantitate se extragea intr-un an, insa comisarii au si estimat prejudiciul la 34 de mi­lioane de euro.

×
Subiecte în articol: snlo turceni