x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de pomi fructiferi din colecţia naţională de la Băneasa, "măcelăriţi" în toiul nopţii

Sute de pomi fructiferi din colecţia naţională de la Băneasa, "măcelăriţi" în toiul nopţii

de Veronica Micu    |    12 Dec 2008   •   00:00
Sute de pomi fructiferi din colecţia naţională de la Băneasa, "măcelăriţi" în toiul nopţii

Peste 500 de pomi fructiferi aflaţi în Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa au fost tăiaţi, în noaptea de joi spre vineri, de persoane încă neidentificate, poliţiştii deschizând o anchetă pentru prinderea acestora. Potrivit ofiţerilor, persoane necunoscute au tăiat 520 de meri din Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa, pe care i-au lăsat în curtea instituţiei.



Directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa (SCDPB), Adela Bărbulescu, a declarat, pentru Mediafax, că cei peste 500 de pomi, aflaţi pe o suprafaţă de un hectar, au fost tăiaţi cu drujbele, în această dimineaţă, între orele 5.00 şi 6.00, când a avut loc schimbarea serviciului de pază. "A fost o echipă destul de numeroasă dacă a reuşit să taie atâţia pomi în numai o oră", a spus Bărbulescu, adăugând că "cineva din interior" dă informaţii legate de programul pazei. Adela Bărbulescu a precizat că vor fi luate măsuri împotriva şefului pazei, care nu se afla în incinta staţiunii, "aşa cum s-a întâmplat cam de fiecare dată când au fost probleme". Bărbulescu a menţionat că terenul defrişat este în litigiu, fiind gestionat de SCDPB. Ea a explicat că terenul a fost retrocedat de Agenţia Domeniile Statului, prin compensare, către două persoane, fără să fie consulataţi şi reprezentanţii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa. Cele două persoane au vândut terenul respectiv altei persoane, care a devenit proprietarul hectarului de tren pe care se aflau toţi cei 520 de pomi fructiferi.
Potrivit directorului SCDPB, au fost făcute mai multe "împroprietăriri dubioase", bătaia pe terenul staţiunii Băneasa durând de câţiva ani, când mai multe persoane au revendicat o parte din acesta. Terenul este domeniu public, aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

Nouă litigii la Băneasa


La SCDPB a existat o hotărâre de guvern care trebuia să asigure reorganizarea societăţii. Numai că, în şedinţa de Guvern din data de 11 septembrie 2007, Ministerul Agriculturii a solicitat retragerea proiectului, solicitarea fiind aprobată de către Guvern. Practic, proiectul a fost retras de la publicarea în Monitorul Oficial. Conform cercetătorilor, la ora actuală, la staţiunea din Băneasa sunt nouă litigii pentru o suprafaţă de circa 184.4 hectare. După ce proiectul menţionat a fost respins, Agenîia Domeniilor Statului a înaintat Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) un nou proiect care lăsa staţiunii Băneasa, în acte, următoarele suprafeţe de teren: la baza de la Poroschia (judeţul Teleorman) 167 de hectare (167,3 hectare au fost măsurate), la Moara Domnescă un hectar (din 1,42 măsurate), doar 4.2 hectare în sectorul unu, (suprafaţa măsurată fiind de 5,39 hectare) la mult disputatele terenuri ale staţiunii.. Astfel, staţiunea pomicolă Băneasa ar mai avea, în cele trei locaţii, doar 172,2 hectare.

Întâmplarea din noaptea trecută nu este singulară. Alţi peste 250 de pomi fructiferi din colecţia naţională aflaţi în Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Pomicolă Băneasa au fost tăiaţi, în luna aprilie, de pe o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi. Atunci, cei trei agenţi de pază au observat mai multe persoane care tăiau pomii cu un ferăstrău manual, iar în momentul în care au fost surprinşi, aceştia au fugit.

×
Subiecte în articol: romania băneasa