x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Tabloul de Picasso” care a fost "descoperit" în Tulcea este farsa unor actori belgieni

“Tabloul de Picasso” care a fost "descoperit" în Tulcea este farsa unor actori belgieni

19 Noi 2018   •   00:23
“Tabloul de Picasso” care a fost "descoperit" în Tulcea este farsa unor actori belgieni

Părea prea frumos să fie adevărat! Așa-zisa descoperire a unui tablou semnat de Picasso, într-o pădure din județul Tulcea, s-a dovedit a fi o farsă bine pusă la punct de un grup de actori belgieni. Ei și-au anunțat isprava într-un mesaj pe Twitter, iar farsa a ajuns subiect de știri în Olanda și Belgia.

Potrivit postului de televiziune NOS din Olanda, actorii belgieni au folosit drept momeală pictura Tête d'Arlequin furată de hoți români din muzeul Kunsthal din Rotterdam în 2012. Iar victime au fost scriitoarea de origine română Mira Feticu și jurnalistul olandez Frank Westerman.

“Descoperirea” – promo pentru o emisiune

De fapt, marea descoperire a tabloului furat a fost un promo pentru o nouă emisiune pe care o realizează actorii belgieni din trupa Berlin la un post de televiziune din Olanda.

Cei doi actori belgieni au recunoscut că au îngropat o copie a tabloului lui Picasso în România, pe 31 octombrie anul acesta. O zi mai târziu, ei au trimis șase e-mailuri anomine, trei în România și 3 în Olanda, și instrucțiuni privind locul unde se află tabloul. Ei nu credeau că gluma avea să prindă și că scriitoarea Mira Feticu și jurnalistului Frank Westerman aveau să urce în avion și să plece tocmai din Olanda până în România.

Emisiunea despre un falsificator olandez

Actorii belgieni au folosit această farsă ca promo pentru un episod al emisiunii lor True Copy, care îl are drept personaj principal pe falsificatorul olandez Geert Jan Jensen. În 1994, în urma unui raid al poliției franceze pe proprietatea sa din sudul Franței, s-au descoperit 1.600 de copii ale unor tablouri celebre semnate de Picasso, Dali sau Matisse.  

"Astăzi, în muzeele din întreaga lume, sunt mai multe tablouri despre care nimeni nu bănuiește că sunt de fapt pictate de Geert Jan Jensen", spun actorii belgieni.

Experții bănuiau că e un fals

Imediat după așa-zisa descoperire a tabloului semnat de Picasso în Tulcea, mai mulți experți din domeniul artei și-au exprimat îndoiala cu privire la autenticitatea operei de artă. Astfel, expertul Peter van Beveren a spus că există cel puțin 16 diferențe între tabloul descoperit și pictura originală a lui Picasso.

Sursa: NOS.nl

×
Subiecte în articol: picasso fals tulcea Kunsthal