x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

de Luminita Ciobanu    |    27 Aug 2010   •   00:00
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica Ortodoxă prăznuieşte duminică, 29 august, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, despre care Mântuitorul Iisus Hristos a spus că este mai presus decât toţi proorocii, ultimul dintre proorocii Vechiului Testament şi primul dintre proorocii Noului Testament.

Ioan Botezătorul a locuit în pustie şi l-a propovăduit pe Mesia conaţionalilor săi, spunându-le: "Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia Cerurilor". Proorocul a botezat în apele Iordanului o mulţime de oameni care au venit la el.
Pentru că poporul se întreba dacă nu era el Mântuitorul aşteptat de atâtea generaţii, Ioan le răspundea: "Eu vă botez cu apă, dar vine altul mai mare decât mine, El vă va boteza cu foc şi cu Duh Sfânt". Fiu al lui Zaharia preotul şi al cuvioasei Elisabeta, ruda Sfintei Fecioare Maria, Sfântul Ioan Botezătorul este cel care l-a Botezat pe Mântuitorul în Râul Iordan.

Moartea proorocului a fost hotărâtă de regele iudeilor, Irod Antipa, la una din serbările zilei sale de naştere, în cetatea Sevastiei. Salomeea, fiica concubinei regelui Irod, a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul, la îndemnul mamei sale. Deoarece promisese de faţă cu mesenii că-i va da Salomeei tot ceea ce îi va cere, regele Irod a ordonat ca Ioan Botezătorul să fie ucis prin decapitare.

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, numită în popor şi Sântion de toamnă, este prăznuită în fiecare an la 29 august, când este rânduită zi de post.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se încheie la 31 august. La 1 septembrie începe noul an bisericesc. De asemenea, la 29 august are loc şi pomenirea Cuvioasei Teodora, cea din Tesalonic, care era cu neamul din Egina.

×
Subiecte în articol: observator