Săptămâna trecută, senatorul UDMR Tanczos Barna avansat ideea că România s-ar confrunta cu un fel de invazie de urşi şi că "Nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei".
În consecinţă, Tanczoş a declarat că vrea să depună o petiţie la Ministerul Mediului pentru reanalizarea întregului management al carnivorelor mari.
Acesta a susţinut că numărul urşilor creşte în fiecare an cu câteva sute sau chiar mii, "ajungând la peste 10.000 de exemplare în întreaga ţară", în condiţiile în care România şi-a asumat, printr-un angajament faţă de UE, că va proteja cel puţin 6000 de urşi.
Agenţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS ) a declarat, printr-un comunicat remis Jurnalului Naţional că:
"Domnul Tanczos Barna se pronunţă într-un domeniul pe care nu-l cunoaşte foarte bine, luând în considerare şi susţinând date eronate.
Dacă ar fi după dânsul şi s-ar purcede la uciderea a 4.000 de urşi, cu mame cu pui cu tot, probabil că nu ar mai rămâne în viaţă decât puţine exemplare în toată România.
După dânsul şi alţi specialişti, urşii s-au înmulţit mai repede decât iepurii în ultimii 25 de ani de management catastrofal pentru specie, generat de incompetenţa şi/sau interesul comercial al reprezentanţilor multor firme şi gestionari „de vândut pielea ursului din pădure”.
Pentru situaţia neplăcută în care ne găsim, generată de apropierea urşilor de localităţi, vinovaţi sunt angajaţii, în special cei ai Ministerului Mediului, atât de îndrăgit de d-l Tanczos B. şi colegii dânsului" conchide mesajul AGVPS.
Agenţia a adaugă, la sfârşitul mesajului, şi un link unde se găseşte un raport legat de situaţia actuală a uruslui brun din România.
http://agvps.ro/docs/situatia%20managementului%20ursului%20brun.pdf
Am cerut şi opinia Ministerului Mediului în aceeaşi zi, 16 iulie 2015, în care am cerut-o şi celor de la AGVPS. Reprezentanţii biroului de presă ai ministerului, contactaţi în cursul zilei de azi, au confirmat că au primit cererea, joi, însă ne vor comunica poziţia lor peste o săptămână deoarece: "Este ceva de specialitate".
AFP publică un interviu cu Paula Cioltoş de la asociaţia "Milioande de prieteni" legat de urşii ţinuţi pe lângă restaurante şi hoteluri ca puncte de atracţie. Aceste animale au fost salvate din acele locuri şi duse într-o rezervaţie din Zărneşti, special amenajată pentru ei.
Ce mai mulţi dintre aceşti urşi au probleme de sănătate în special cele legate de tăieturile din labe provocate de cioburi de sticlă. Clienţii restaurantelor şi hotelurilor, unde au fost ţinuţi urşii captivi, au considerat că este amuzant să vezi un urs care bea bere din sticlă. În această rezervaţie se găsesc 90 de exemplare salvate, care provin din restaurante, hoteluri, circuri sau grădini zoologice. Publicul poate vizita această rezervaţie numai trei ore pe zi pentru a nu stresa şi mai mult animalele.
În altă parte, la 200 de km, Leonardo Bereczky, expert, a pus la punct un refugiu pentru pui de urşi care au rămas fără mame sau au ajuns să fie despărţiţi de mamele lor, în principal din cauza tăierilor masive de pădure. Bereczky a declarat că locul este ca o grădiniţă în care ursuleţii se pot juca împreună şi au şansa să se mai poată întoarce în sălbăticie.