x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tăndărei, un Beverly Hills al ţiganilor gangsteri.

Tăndărei, un Beverly Hills al ţiganilor gangsteri.

de Cristian Ionescu    |    19 Mai 2011   •   14:25
Tăndărei, un Beverly Hills al ţiganilor gangsteri.

Tandarei este un oras din judetul Ialomita, orasul bunicilor mei, locul unde mi-am petrecut copilaria. Este locul pe care-l voi tine minte toata viata, indiferent unde m-as afla in prezent. Acolo am crescut, in casa batraneasca din chirpici, cu prispa si veceu in fundul curtii. Am facut toate nazdravaniile posibile si-am mancat bataie (meritat) cu papuci, nuiele sau alte obiecte folosite la corectii fizice. Mi-e un dor de nedescris, mai ales ca tatal meu a decis sa vanda mosia batraneasca dupa moartea bunicilor, pecetluind astfel, posibilitatea reintoarcerii pe plaiurile Ialomitene, atat de dragi mie.

Ce-am fost si ce-am ajuns

Intre timp, Tandareiul a fost luat cu asalt de interlopi si transformat intr-o satra de tigani, avand ca principal obiect de activitate traficul de persoane si prostitutia. Cotidianul britanic “The Sun' descrie oraselul cu nici 15.000 de locuitori drept un veritabil Beverly Hills al tiganilor gangsteri. Si asta dupa ce o gasca de tigani s-a dus la furat in Anglia si-au “produs' peste 800.000 de lire sterline, bani obtinuti prin fraudarea sistemului national britanic de asistenta sociala. Si daca asta nu era suficient, Claudia Radu, una din condamnate a inselat si autoritatile romane, sustinand ca locuieste intr-o casa improvizata, pe un drum neasfaltat, incasand astfel cate 80 de lire pe luna si de la statul roman.

Reteta de un milion de lire sterline

Membrii gruparii foloseau documente de rezidenta si referinte de munca falsificate pentru obtinerea Numerelor Nationale de Asigurare, cu ajutorul carora pretindeau returnarea unor sume privind ajutoare de stat precum beneficii pentru copii sau taxa de acomodare. Pentru a cere taxele pentru copii, "tiganii" falsificau certificate de nastere. In urma verificarilor s-a stabilit ca acei copii pentru care membrii gruparii prezentau certificate fie nu existau, fie figurau ca victime ale traficului cu minori.

Iata si condamnarile:

-Dumitru Telus - capul retelei, patru ani si opt luni de inchisoare
-Sotia sa, Ramona, doi ani de inchisoare.
-Sora Ramonei, Claudia Radu, sase luni de inchisoare
-Tata socru Ion Stoica (tatal Ramonei si Claudiei)– sase luni de inchisoare

Alti “gangsteri' :

-Adrian Radu - un an de inchisoare
-Dorina Dumitru - un an si opt luni
-Marian Gheorghe – doi ani si patru luni
-Ion Lincan – o luna de inchisoare
-Constructorul din Liverpool, cel care i-a ajutat: Abdel Lemsatef, noua luni de inchisoare pentru falsificare de documente.

"Vile in culori pastel, in stilul resedintelor de lux americane, in valoare de cate 500.000 de lire sterline, sunt aliniate de-a lungul strazii Bucuresti, intr-un contrast bizar cu baracile darapanate ale taranilor din josul drumului. Multe alte vile sunt in curs de constructie. In timp ce ne plimbam, un barbat corpolent, cu dinti din aur, a oprit intr-un autoturism Vauxhall inmatriculat in Marea Britanie, cu volanul pe dreapta si a zis “Faceti-mi poza la casa si va lovesc cu masina', relateaza jurnalistii britanici.

"Suspectam cel putin o suta de case ce au fost construite de aceasta grupare. Vom incerca sa confiscam proprietatile, in baza Actului de Proceduri Penale. Totusi, acest lucru ar putea dura ani si am depinde de legea si cooperarea romaneasca', a declarat Colin Carswell, Inspector sef la Scotland Yard .

Declaratia primarului din Tandarei fata de cele intamplate este de poveste: “De unde sa stiu eu de unde fac rost oamenii astia de bani? Nimeni nu ne spune!'.

Detectivii britanici si Politia Romana sunt de parere ca paguba de 800.000 de lire sterline este doar varful aisbergului.

×