CSM recunoaşte că Dan Voiculescu a fost judecat după reguli excepţionale. Un comunicat difuzat în 13 august anunţă la cinci zile după condamnarea petentului că a analizat cererile lui Dan Voiculescu legate de desfăşurarea procesului. Este şi aceasta încă o dovadă de cinism fără margini şi de desconsiderare a drepturilor oricărui cetăţean de a beneficia de tratament egal în faţa legilor. Pe parcursul acestui proces s-au ridicat numeroase obiecţii privind imixtiuni grave în desfăşurarea actului de Justiţie. Intimidarea judecătorilor, deschiderea procedurilor penale împotriva a doi magistraţi din complet, indicaţii date de Codruţa Kovessi pentru fixarea ritmului procesului şi difuzarea de minciuni legate de presiunea unor prescrieri false, au creat o stare firească de teamă în rândul magistraţilor. Totul are deasupra declaraţiile lui Traian Băsescu menite să dea o direcţie clară instituţiilor în anchetarea lui Dan Voiculescu şi fabricarea unui dosar menit să elimine adversarul politic cel mai puternic.
Acestea au fost elementele pe care s-a construit un proces politic împotriva celui care a fost artizanul procedurilor de suspendare din 2007 şi 2012 a preşedintelui Băsescu Traian.
Marea problemă a sistemului băsist a fost găsirea unui complet de judecată dispus să aplice ordinele fără crâcnire, să fie ghilotina care să aplice lovitura împotriva lui Dan Voiculescu şi a Antenei 3.
Un complet care să judece după reguli de Curte Marţială, dar să fie acoperit în acte, să dea aparenţa că Justiţia este legată la ochi când împarte dreptatea. Acestea au fost obiectivele şedinţei de lucru din 26 iunie 2014 a Colegiului de Conducee al Curţii de Apel Bucureşti. Subiectul principal a fost rezolvat în Hotărârea Nr. 187 prin care judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai-Alexandru Mihalcea au fost teleghidaţi spre dosarul carierei lor.
Colegiul condus de Livia Savonea a dat o hotărâre destinată să fixeze până la cel mai mic detaliu munca celor doi magistraţi promovaţi la Curtea de Apel în urma examenului ale cărui rezultate au fost afişate la 20 iunie.
Numele Cameliei Bogdan apare de 17 ori în cuprinsul hotărârii şi devine un factotum la Curtea de Apel! Hotărârea nu omite nimic din baza legală a repartizării către dosarul “Telepatia”, o face cu exces de zel pentru a fi o probă de corectitudine pentru ceea ce avea să urmeze.
Surprinzător, alţi doi magistraţi care au promovat şi ei la Curtea de Apel, chiar cu note mai bune decât Camelia Bogdan, nu sunt băgaţi în seamă de instituţie.
În cuprinsul Hotărârii 182, tot din 26 iunie se ia simplu act că Anamaria Trancă şi Benone Alin Răduinea sunt judecători la Secţia I Penală.
Ce trebuia să asigure “teleghidaţii” a devenit limpede chiar din prima şedinţă de judecată în “Telepatia”, în prima lor zi de muncă la Curtea de Apel Bucureşti. Au respins toate cererile apărătorilor celor 12 inculpaţi. În plus au dispus şi sechestrarea unor bunuri care la finalul procesului vor arăta ţinta ţintită ascunsă – Antena 3.
Doamna Livia Savonea trebuia să dea aparenţa legalităţii acestei operaţiuni de teleghidare. Cei doi judecători necunoscuţi pentru Colegiul de Conducere au mers “la pachet” spre Completul S2A5 Continuitate.
Hotărârea 187 aminteşte că acest complet a devenit o căsuţă goală prin pensionarea judecătorului Florică Duţă şi arestarea lui Stan Mustaţă. În mod normal, acest complet trebuia desfiinţat şi dosarul repartizat aleatoriu unor alte complete. Curtea de Apel Bucureşti, sub aceeaşi conducere, desfiinţase în urmă cu un an, în prag de vacanţă judecătorească, numeroase complete. În 27 iunie 2013, Hotărârea 26 stabilea să “radă” dintr-un foc trei complete (C9R, Cp, C9F) pentru că se muta un judecător în altă secţie.
Acum nu s-a mai aplicat această soluţie. Repartizarea aleatorie ar fi eliminat suspiciunea de dirijare a dosarului spre anume persoane, dar dădea peste cap “programul” de lovire a Antenei 3 şi a duşmanului politic al preşedintelui Băsescu, ajuns în pragul disperării în iunie din cauza scandalului Bercea Mondial. Hotărârea 187 ia în braţe o decizie a CSM din 30 octombrie 2013 care stabilea competenţa colegiilor de conducere de a hotărî asupra preluării completului de către UN ALT JUDECĂTOR, în condiţiile în care se apreciază CĂ NU ESTE OPORTUNĂ DESFIINŢAREA acelui complet.
Lucian Bolcaş, un reputat jurist, apreciază că această hotărâre a CSM este ea însăşi arbitrară, încalcă o lege a organizării instanţelor şi deschide calea deciziilor administrative.
În cazul Hotărârii 187 abuzul este dublu: se extinde posibilitatea ca un judecător să intre într-un complet, la doi judecători. Curios este că pe parcursul procesului “Telepatia” completul S2A5 se completase la un termen cu judecătoarea Luminţa Cristiu Ninu, dar ea dispare subit pentru a lăsa locul “vedetelor” teleghidate. Culmea cinismului, Hotărârea 187 de desemnare a celor doi noi judecători în S2A5 este motivată “pentru a putea asigura repartizarea aleatorie a cauzelor urgente”. Inspecţia Judiciară vine să dea certificatul de legalitate Hotărârii 187 printr-o formulare nejuridică şi ambiguă: “S-a constatat că este de competenţa Colegiului de Conducere al instituţiei să aprobe ÎN MOD EXCEPŢIONAL schimbarea membrilor completelor de judecată în cazurile în care din motive obiective se impune acest demers”.
Aşadar, o autoacuzare şi o recunoaştere: procesul lui Dan Voiculescu s-a judecat în condiţii excepţionale, de un complet repartizat în mod excepţional.
O veritabilă Curte Marţială a funcţionat după proceduri excepţionale pentru executarea ordinului.