x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Termitele din pădurile româneşti. Inundaţiile - urmare clară a tăierilor masive, legale sau ilegale, din păduri

Termitele din pădurile româneşti. Inundaţiile - urmare clară a tăierilor masive, legale sau ilegale, din păduri

de Adrian Mogos    |    30 Iul 2014   •   20:34
Termitele din pădurile româneşti. Inundaţiile - urmare clară a tăierilor masive, legale sau ilegale, din păduri

România este un paradis pentru firmele străine care, fără complicitatea unor funcţionari ai statului, nu ar fi avut atât succes în a distruge pădurile româneşti.

Bunăoară, Holzindustrie Schweighofer SRL, care deţine monopolul pentru exploatarea pădurilor de răşinoase din România, operează prin firma Cascade Empire în Vâlcea, unde versanţi întregi au căzut sub topoare şi drujbe.
În Vâlcea, afacerile Schweighofer sunt pe mâna lui Gheorghe Deaconeasa, preşedintele Fundaţiei Guard Forest şi patron al unei firme care face afaceri cu lemn. Nimeni nu l-a luat la întrebări pe Eugen Simionescu, inspector şef ITRSV Vâlcea.

În Neamţ şi Hunedoara, austriecii se bazează pe şefii direcţiilor silvice. În Caraş-Severin, nimic nu mişcă în pădure fără ştirea lui Ion Tabugan, fost director al Direcţiei Silvice, actual deputat. Tabugan a sprijinit SC Losan România SRL din Braşov, care făcea afaceri cu Romsilva deşi avea datorii la buget. Losan este deţinută de Aserpal SA din Spania şi de ieşeanul Dănuţ Frunză, partener de afaceri cu senatorul PSD Ilie Sărbu, socrul premierului Victor Ponta.

În Gorj, unde premierul a fost ales deputat, afacerile cu lemn sunt controlate de SC Succes Nic Com SRL, firmă deţinută de Nicolae Sarcină, poreclit Împăratul Gorjului. Milionarul Sarcină a fost filmat încercând să mituiască un poliţist care îl oprise pentru abateri în trafic. M Forest din Nehoiu este deţinută de fiul unui fost deputat PSD de Buzau, Petre Posea, membru în Comisia pentru silvicultură. Presa centrală scria că M Forest a fost implicată în activităţi ilegale de tăiere a pădurilor, ceea ce a dus la inundaţii. Prunus şi Robina Forest din Filipeştii de Pădure au consultant pe Paul Dima, inginer silvic care face parte dintr-un grup înfiinţat la Ministerul Mediului care trebuie să elaboreze strategia naţională pentru păduri pentru perioada 2014-2020.

Numele firmei Prunus a fost menţionat într-o acţiune din portul Constanţa, presa locală menţionând că societatea comercială era implicată în exporturi fictive de cherestea. Milioane de euro a băgat statul român în SUMAL, baza naţională de date de trasabilitate a lemnului până la procesator. Informaţiile din SUMAL ar fi trebuit să fie publice, însă în prezent au acces numai ministrul Mediului, secretarii de stat şi şefii ITRSV. Când informaţia este deţinută de o mână de oameni, nu e de mirare că pădurile dispar, apele dau năvală şi oamenii mor.


×
Subiecte în articol: defrisari paduri defrisari