x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Telegraph, despre “infernul” copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi din Bistriţa

The Telegraph, despre “infernul” copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi din Bistriţa

16 Noi 2010   •   17:53

Potrivit ediţiei electronice de luni a ziarului The Telegraph, Centrul de Servicii Sociale Comunitare Bistriţa este descris ca un “infern” în care se află 35 de suflete de la câteva luni până la adulţi care au diverse probleme de ordin fizic sau psihic.

Jurnalista Angela Levin, autoarea articolului, notează că a fost îngrozită să observe că mulţi dintre cei cazaţi în acest centru dorm în paturi în care nici măcar nu se pot întinde, acestea fiind făcute pentru bebeluşi, dar care, o dată ce au crescut, nu sunt mutaţi în alte paturi. De altfel, jurnalista scrie că majoritatea copiilor ţipă fără să fie auziţi şi în ochii lor se pot citi priviri de “animale hăituite”.

Jurnalista scrie că a descoperit chiar şi un tânăr de 26 de ani care stătea 14 ore pe zi în cameră, pe o cuvertură insalubră, mirosind a urină şi fecale.

“Nu avea nici măcar un balansoar, nu a fost niciodată afară”, scrie jurnalista care se întreabă ce s-a întâmplat cu “fondurile de milioane de euro” trimise din Uniunea Europeană pentru eradicarea unor instituţii de acest fel în care oamenii sunt “încarceraţi”.

Ea reaminteşte că atunci când România se pregătea să adere la UE una dintre condiţiile puse a fost închiderea instituţiilor de ocrotire socială de acest fel, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent.

“Instituţia (de ocrotire socială ­ n.r.) din Bistriţa este una din cele 256 din România în care se află, în continuare, 10.800 de copii”, notează ea.

Jurnalista mai notează că românii trebuie reeducaţi în privinţa valorilor familiei şi vieţii familiale, ceea ce va fi o “sarcină dificilă”.

În documentarea pe care a făcut-o, jurnalista a fost însoţită de Ştefan Dărăbuş, directorul Hope&Homes for Children România, despre care ea scrie că a fost plin de revoltă, la fel ca şi ea când a văzut ceea ce se întâmplă în Centrul de Servicii Sociale Comunitare din Bistriţa.

Contactat de corespondentul Mediafax, Ştefan Dărăbuş a declarat că este revoltat de faptul că autorităţile nu găsesc soluţii ca să achiziţioneze paturi adecvate pentru tinerii cu nevoi speciale care încă mai dorm în paturi prea mici pentru ei şi nu îşi pot întinde picioarele.

“Este un aspect care ne revoltă, într-adevăr. Din păcate, Bistriţa nu este singurul caz. Peste tot în ţară sunt astfel de probleme. Nu există servicii adecvate pentru tinerii cu nevoi speciale. Noi (Hope&Homes for Children România ­ n.r.) vrem să începem să lucrăm cu cei din Bistriţa pentru desfiinţarea centrului şi integrarea tinerilor în familii. Anul viitor, vom demara un astfel de proiect”, a declarat el.

Pe de altă parte, Dărăbuş a declarat că nu poate subscrie la aprecierile extreme despre sistem pe care le-a făcut jurnalista, cum nu poate fi de acord nici cu etichetările negative la adresa autorităţilor statului.

“După zece ani de eforturi, după realizarea unei bune părţi din reforma necesară în sistem, după ce au fost introduse noi legi care îmbunătăţesc în mod evident protecţia copilului, nu pot susţine afirmaţii senzaţionaliste, care ignoră părţile bune introduse cu multă trudă şi, totuşi, cu deschidere din partea autorităţilor române”, a declarat el.

Contactată în legătură cu acest subiect, Margit Moldovan, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, a declarat că este surprinsă de ce s-a scris.

“M-am bucurat când a venit jurnalista gândindu-mă că va arăta că s-au făcut progrese în privinţa sistemului de protecţie socială de la noi. Centrul de Servicii Sociale Comunitare Bistriţa este o instituţie în care lucrăm cu profesionişti şi asigurăm toate condiţiile pentru cei aflaţi acolo. Nu este adevărat că nu au paturi adecvate. Nu înţeleg de ce se scot în evidenţă astfel de lucruri”, a declarat Moldovan. (Mediafax)

×