x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Timişoara – primul oraş liber de aurolac. “Aurolacul se vinde pe stradă precum biscuiţii”

Timişoara – primul oraş liber de aurolac. “Aurolacul se vinde pe stradă precum biscuiţii”

de Irina Ciobanu    |    24 Feb 2013   •   08:22
Timişoara – primul oraş liber de aurolac. “Aurolacul se vinde pe stradă precum biscuiţii”

De 24 de ani, consumul de aurolac este un fenomen ignorat de către autorităţile de România. În toţi aceşti ani, nici Agenţia Naţională Antidrog şi nici ONG-urile nu au elaborat vreo strategie pentru stoparea cestui fenomen. Profesorul universitar dr. Dan V. Poenaru, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara a iniţiat luna aceasta primul proiect de interzicere a vânzării aurolacului către persoanele sub 18 ani. Acesta vrea ca Timişoara să devină primul oraş din ţară în care să se aplice acest lucru şi s ebucură de susţinerea primarului Timişoarei dar şi a mai multor organizaţii. Mai mult, Dan Poenaru a elaborat şi o iniţiativă legislativă, care aşteaptă sprijinul parlamentarilor. 

O simplă căutare a cuvântului “aurolac” pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale Antidrog nu oferă nici un rezultat. Asta în condiţiile în care, ultimul studiu oficial, realizat în 2010, situează Timişoara şi zona de vest a ţării pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de aurolac, alături de substanţe inhalante, ecstasy şi ketamină. Aceleaşi cifre alarmante sunt atinse şi în Bucureşti. Aurolacul – drogul cel mai consumat de copiii şi oamenii străzii – este un amestec de bronz aluminiu, bronz argintiu sau bronz auriu cu efecte devastatoare asupra sănătăţii umane. Descoperit de consumatori şi utilizat după revoluţia din 1989, a ucis şi distrus foarte multe vieţi şi drogul, cu un risc criminogen foarte înalt, continuă să ucidă. De aceea, prof. dr. Dan V. Poenaru, prorectorul Universităţii de Medicină Timişoara, a propus o lege care să interzică vânzarea acestui periculos drog minorilor.

Inhalarea gazelor de aurolac – bronz aluminiu, bronz argintiu sau bronz auriu – afectează grav sistemul nervos central, pe termen lung, iar cei care îl consumă, de obicei copiii străzii, pot ajunge să comită acte de tâlhărie şi chiar asasinate, pentru a-l procura.

Sindromul morţii subite
“Efectele aurolacului apar la câteva secunde după inhalare şi variază de la vorbire neclară, incapacitatea de a-şi coordona mişcările şi euforie, până la o perioadă de depresii şi halucinaţii. După inhalări repetate, ei se simt mai puţini inhibaţi. Efectele includ stări de greaţă, vomă, ameţeală şi durere de cap prelungită. Intoxicaţia durează câteva minute, de aceea consumatorii caută adesea să îşi prelungească starea de “narcoză” continuând să inhaleze substanţa pe parcursul câtorva ore. Practica este extrem de periculoasă, iar ei pot să îşi piardă cunoştinţa şi să moară. Decesul survine atât în cazul consumului prelungit, cât şi după o singură administrare. Sindromul morţii subite prin inhalare se poate produce prin stop cardiac, datorită tulburărilor de ritm. De asemenea, apar şi efectele toxice respiratorii: după inhalare apar spasme ale căilor respiratorii. Utilizările repetate afectează plămânii, iar respiraţia este tot mai grea”, se arată în “Aurolacul –Fundamentare privind propunerea legislativă de a fi interzisă vânzarea produsului”, iniţiată de către prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

Timişoara interzice aurolacul
În Timişoara numărul “aurolacilor”, vagabonzii drogaţi care bântuie prin cartiere ori prin zona centrală, este de-a dreptul alarmant. “Iniţiativa domnului prof. dr. Poenaru este bună. Aurolacii creează probleme în Timişoara. Nu mai vorbesc despre imaginea dezagreabilă pe care o afişează pe stradă. Dincolo de această idee aş propune ca preţurile pentru aceste substanţe chimice să fie foarte mari. Să fim sinceri, câţi le folosesc în amenajări”, a spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu, joi, 14 februarie. Poliţia Locală Timişoara a reînceput inspecţiile încă din luna ianuarie pentru depistarea aurolacilor, a cerşetorilor şi a oamenilor străzii, în special în intersecţii, în Complexul Studenţesc, dar şi în alte zone. Ei sunt preluaţi în baza de date întocmindu-li-se fişe personale şi sunt duşi la adăpostul de pe str. Învăţătorului, iar minorii la centrul de pe str. I. Slavici. Pe str. Învăţătorului sunt adăpostite zilnic, în medie, 45 de persoane, iar în weekend numărul ajunge şi la 300. Aici li se oferă hrană, dar şi consiliere din partea asistenţilor sociali ai Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară din cadrul Primăriei Timişoara. Acestui demers i s-au alăturat şi Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) dar şi Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara, al cărei comisar-şef, Mihaela Tomiţă, a declarat că sprijină iniţiativa legislativă antiaurolac a doctorului Dan V. Poenaru.

Propunere de lege
„Aurolacul se vinde precum biscuiţii pe stradă. Aurolacul ar trebui interzis persoanelor fizice, nu doar tinerilor sub 18 ani. Pentru că pot cumpăra adulţii şi împărţi apoi celorlalţi, deci n-am făcut nimic. Numai firmele ar trebui sa poata avea acces”, a declarat Dan Poenaru. Mai mult, prorectorul UMFT a ţinut să precizeze faptul că, odată luată o hotărâre de consiliu local în privinţa interzicerii comercializării aurolacului către persoanele fizice, următorul pas constă într-o iniţiativă legislativă luată de un parlamentar de Timiş, prin care să fie interzisă producerea de aurolac în România. Nicolae Robu, primar al oraşului şi vicepreşedinte PNL la nivel naţional, este de aceeaşi părere. “După percepţia mea, cred că sunt foarte puţini cei care cumpără la ora actuală aurolac pentru scopul său legal, pentru uzul casnic sau în construcţii “, a mai spus primarul Timişoarei. Momentan, nici un parlamentar de Timiş nu şi-a exprimat în mod direct intenţia de a prelua iniţiativa, de altfel profesionist redactată şi documentată, cu cifre şi argumente de ordin medical şi economic.

Jurnalul Naţional se alătură acestui demers, fiind şi primul ziar din România care a iniţiat un demers asemănător, prin campania publică privind interzicerea substanţelor etnobotanice, care prin lacune legislative, face ravagii în special în rândul tinerilor.

×
Subiecte în articol: aurolac timisoara