x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tokes, dezgustat de „campania morbidă şi tragicomică” a UDMR

Tokes, dezgustat de „campania morbidă şi tragicomică” a UDMR

11 Noi 2008   •   00:00
Tokes, dezgustat de „campania morbidă şi tragicomică” a UDMR

Europarlamentarul Laszlo Tokes se declară pe de o parte dezgustat, iar pe de alta uşor amuzat de campania tragi-comică a unor candidaţi şi lideri ai UDMR, care se luptă să fie prezenţi la cât mai multe festivităţi şi serbări, chiar dacă e vorba de unele strict locale, cum ar fi inaugurarea unor capele şi case mortuare.



„Este o campanie dezgustătoare, pe care am observat-o mai ales aici, în Bihor, dar nu numai. La capela reformată din Satu Nou, de pildă, au descins trei demnitari UDMR din Bihor ca să o inaugureze: deputatul Lakatos Peter, preşedintele executiv al UDMR Bihor Szabo Odon, care a început să vorbească în cimitir despre renaştere, şi secretarul de stat Cseke Atilla. Cel din urmă nu s-a sfiit să se laude şi pe site-ul oficial al UDMR cu faptul că a participat la inaugurarea unei capele şi a vizitat 40 de pivniţe de vin în Bihor. Măcar de nu ar fi alăturat atât de direct cele două chestiuni”, a declarat Tokes, citat de Mediafax.
Episcopul susţine că festivismele duse până în „morbid” denotă o lipsă totală de morală a unor lideri UDMR care, „lăcomindu-se la voturi”, calcă pe morminte într-un mod dezgustător. „La casa mortuară din Sîntimion, Mureş, a venit secretarul de stat pentru integrare europeană Bogos Zsolt, iar la capela din Seculeni, o comunitate cu puţin peste 70 de suflete, nici nu au mai aşteptat să se ridice casa mortuară. S-au înşirat să pună piatra de temelie preşedintele executiv al UDMR, senatorul Kelemen Hunor şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borbolz Csaba. Care e rostul acestor deplasări? Oare aceşti ciocli s-au prezentat acolo ca să prezinte programul de înmormântare a maghiarilor din Ardeal”, s-a întrebat europarlamentarul.
Tokes a atacat şi caracterul „antidemocratic” al campaniei duse de UDMR care, invocând valorile naţionale, cere alegătorilor să voteze „politicieni corupţi”. Europarlamentarul l-a dat ca exemplu în acest sens pe senatorul Verestoy Atilla, cercetat de DNA în mai multe dosare penale. „Propaganda dusă de UDMR este greşită. Cum îmi poate cere mie să votez un politician corupt, ca să nu îmi pierd reprezentarea în Parlament? Nu este corect”, a afirmat Tokes. Tocmai de aceea, episcopul a recomandat preoţilor şi protopopilor din Eparhia reformată de pe lângă Piatra Craiului să îi ghideze pe enoriaşi să-i sprijine doar pe candidaţii care le merită votul. „Români sau maghiari”, a ţinut să precizeze europarlamentarul. Europarlamentarul nu este de acord nici cu „distorsionarea realităţii şi a democraţiei”, pe care tinerii UDMR au fost îndrumaţi să o pună în practică în această campanie. „Au venit doi politicieni din Ungaria, Nyako Istvan şi Ujhelzi Istvan, care la o şedinţă UDMR le-au explicat tinerilor noştri că dacă vor să scoată oamenii la vot, trebuie să găsească un inamic. Iar dacă nu au, să demonizeze pe unul. Că doar dacă există un duşman diabolic, împotriva căruia să lupte, se vor mobiliza alegătorii. Este inacceptabil”, a mai spus europarlamentarul.
În ciuda divergenţelor de opinie pe care le are cu liderii UDMR, Tokes a spus că, la cerere, va participa şi va susţine campania unor candidaţi la Parlament. „Însă numai dacă persoanele respective nu au adus atingere intereselor Eparhiei reformate sau nu au dat dovadă de imoralitate în cursul activităţii lor de până acum”, a ţinut să precizeze Laszlo Tokes. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania tokes udmr