x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu, despre Laszlo Tokes: "Sunt dezamăgit, l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române"

Traian Băsescu, despre Laszlo Tokes: "Sunt dezamăgit, l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române"

15 Aug 2013   •   16:13
Traian Băsescu, despre Laszlo Tokes: "Sunt dezamăgit, l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Oarba de Mureş, că poporul român nu a dat nici bani şi nici favoruri pentru Transilvania, ci a dat sânge şi a făcut din nou referire la afirmaţiile europarlamentarului Laszlo Tokes, spunând că l-au şocat şi cutremurat, transmite MEdiafax.

"Poate că unora care nu au citit istoria acestei ţări li se pare uşor să vorbească de Transilvania ca despre ceva ce poate fi schimbat sau întors în altă parte. Astăzi, aici, la Oarba de Mureş, ştim toţi că Transilvania a costat enorm poporul român şi poporul român nu a dat nici bani, nu a dat nici favoruri, ci a dat sânge pentru Transilvania. Este, cred, locul în care pe teritoriul României putem evalua cât de scumpă ne este Transilvania", a afirmat Băsescu.

El a susţinut un discurs la ceremonia de comemorare a soldaţilor români căzuţi la Oarba de Mureş în 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord.

Preşedintele a făcut referire la declaraţiile recente ale europarlamentarului Laszlo Tokes, fără a-l nominaliza, adăugând însă că l-au "şocat" deoarece îl considera pe acesta un simbol al Revoluţiei Române.

"Şi atunci când auzi cetăţeni români spunând că ar vrea Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, să te întrebi ce fel de oameni, ce fel de cetăţeni români sunt. Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie română. M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta, că Transilvania ar putea face obiect de discuţii, de negocieri, nu fac decât să ne dezamăgească orice ar fi făcut în trecutul lor. Nu încetez în ultima vreme să evoc această întâmplare pentru că pentru mine, ca şef de stat, a fost un şoc", a spus Băsescu.

Ulterior, întrebat de jurnalişti dacă s-a referit la Laszlo Tokes, preşedintele a răspuns: "La cine altcineva?".

×