x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transgaz a obținut 8,5 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare pentru alimentarea CET Ișalnița și CET Turceni

Transgaz a obținut 8,5 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare pentru alimentarea CET Ișalnița și CET Turceni

de Adrian Stoica    |    27 Sep 2024   •   19:34
Transgaz a obținut 8,5 milioane de euro din Fondul pentru Modernizare pentru alimentarea CET Ișalnița și CET Turceni

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja și directorul general al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, au semnat contractul de finanțare pentru “Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Isalnita (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj)”. Finanțarea este asigurată din Fondul pentru Modernizare, fiind în valoare de aproximativ 8,5  milioane de euro. Proiectul derulat de SNTGN Transgaz SA are o valoare totală de 143.601.585,81 lei (28.850.722,43 euro), iar valoarea finanțării din Fondul pentru Modernizare este de 42.131.102,75 lei (8.464.480,00 euro).

Cu prilejul semnării, șeful Transgaz a declarat: „Prin semnarea acestui contract de finanțare Transgaz își reafirmă angajamentul ferm de a continuă demersurile pentru dezvoltarea, modernizarea și extinderea infrastructurii de transport gaze naturale cu finanțare nerambursabilă. Proiectul asigura alimentarea cu gaze naturale necesară pentru producția de energie în bandă a celor două centrale pe gaz, respectiv 850 MW Isalnita și 475 MW Turceni, fiind totodată parte a procesului de decarbonizare asumat de România. Reiterăm și cu această ocazie mesajul ferm adresat noii conduceri a Comisiei Europene, comisarilor cu atribuții pe componentele de mediu, schimbări climatice și energie de a avea în considerare că securitatea în aprovizionare, diversificarea surselor de energie, reducerea prețurilor la energie și combaterea schimbărilor climatice au toate un numitor comun: gazele naturale și infrastructură de transport a gazelor naturale. Doar prin asigurarea unui nivel de finanțare important al infrastructurii de transport gaze naturale, pregătite pentru hidrogen verde, se pot asigura premisele reindustrializarii, a decarbonizarii, reducerii prețurilor la energie și creșterea calității nivelului de trăi al populației. Prin această investiție, Transgaz atinge încă două obiective majore: creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale pentru zona de Sud-Est a României și crearea condițiilor necesare racordarii la Sistemul Național de Transport gaze naturale a localităților din regiune, aceste dezvoltări desigur permițând și alimentarea altor consumatori casnici și industriali din zona. Gazoductele pe care le va construi Transgaz, respectiv Conducta Racord CCGT Isalnita (jud. Dolj) – 0,610 km, Conducta de transport gaze naturale NȚ Hurezani – NȚ Turburea  jud. Gorj) -24,165 km și Conducta de transport gaze naturale Tantareni – Turceni (jud. Gorj)- 11,055 km, au o lungime totală de peste 35,5 km, au diametrul DN 500 și sunt proiectate pentru o presiune de 40 bar, vor traversa două județe, permițând racordarea la rețeaua de gaze naturale a 12 localități, însemnând peste 42.000 de cetățeni, 15.500 de gospodării, 82 de unități de învățământ, 24 de lăcașe de cult, 22 de unități medicale si11 cămine culturale. Această înseamnă îmbunătățirea calității vieții pentru cetățeni și oportunități reale de dezvoltare durabilă pentru economia locală și națională”.

Proiectul ”Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Isalnita (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj) cu sprijinul Ministerului Energiei a fost declarat, proiect de importantă națională în domeniul gazelor naturale, prin HG nr. 549/2023 și respectiv HG.551/2023. Compania Transgaz SA a depus prin Ministerul Energiei, un număr de 12 proiecte pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale, fiind aprobate până în prezent, 4 proiecte pentru a fi finanțate din Fondul pentru modernizare.

Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat până în anul 2030. Amplasarea lucrărilor pentru conducta de transport gaze naturale” Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Isalnita (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj)” se află în extravilanul comunelor Hurezani, Vladimir, Saulesti, Aninoasa, Turburea, Filiași, Tantareni, Brănești și Turceni din județele Gorj și Dolj. Conducta este situată în județele Gorj (RO 412) și Dolj (RO 413) din Regiunea Sud-Vest (RO41).

 

×